https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedПрокуратурата откри десетки нарушения в качеството на храните в училищата и детските...

Прокуратурата откри десетки нарушения в качеството на храните в училищата и детските градини

Десетки несъответствия и нарушения са констатирани при проверки, разпоредени от ВАП, на кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната, съобщиха от държавното обвинение.

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да извърши проверки на територията на страната за определяне на качеството и безопасността на храните от кухни на детски градини и на училища, както и на всички кетъринг дружества, осъществяващи изхранването в детски градини и училища.

Действията бяха започнати в началото на учебната година. От констатациите на органите на БАБХ става ясно, че наред с изпълнение на нормативните изисквания (спазване на срока на годност на суровините и храните; осигуряване на лични предпазни средства, миещи и дезинфекционни средства; представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните; доставка на храни с индивидуално опаковани прибори и др.), са налице и случаи на несъобразяване на закона.

Прокуратурата възложи на БАБХ проверка на качеството на храните в училищата и детските градини

При извършените 1644 извънпланови тематични проверки в детски кухни майки и училищни столови бюфети и обектите по Закона за храните на територията на училищата за приготвяне на храна на място и в обекти тип кетъринг, са констатирани несъответствия, за които са връчени 41 бр. предписания и 2 бр. актове за установяване на административни нарушения.

Предписанията са за установени несъответствия относно сграден фонд и технологично оборудване; предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г; необявяване на алергени в храните; неспазване програмата за обучение на персонала съм системата за безопасност на храните; неправилно съхранение на храни; липса на достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и спазване указания за употреба; липсват термометри в хладилните съоръжения за съхранение на храни и за неправилно съхранение на храни.

При извършените 1229 извънпланови тематични проверки на кухни към детски градини и на кетъринг дружества, осъществяващи изхранването на детски градини и училища, са констатирани несъответствия, за които са издадени 25 предписания на кухни към детски градини и 7 в кетъринг дружества.

Констатираните несъответствия в кухните към детски градини са свързани с несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване, липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню от централната сграда към филиала на детска градина, предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г.

БАБХ започва проверки в училища и детски градини

Издадените предписания в обектите, осъществяващи услугата кетъринг са за констатирани несъответствия по сграден фонд и оборудване, непредоставяне на доказателства за изпълнение на вътрешно мониторинговите програми за проби храни и отривки, в един обект е установено неправилно съхранение на храни и липса на отчитащо устройство за хладилно съоръжение.

Извършени са общо 2873 проверки, при които са издадени 73 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение. Целта на възложената от ВАП проверка е обезпечаване на изискванията на Закона за храните – храната да е годна за консумация и да не представлява опасност за детското здраве.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X