https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedСистема за 7 млн. лева ще пази АЕЦ „Козлодуй“ от въздушни атаки

Система за 7 млн. лева ще пази АЕЦ „Козлодуй“ от въздушни атаки

Стойността на договора за изграждане на система за защита на АЕЦ “Козлодуй” от въздушни заплахи с ДЗЗД “Дрон Дефенс” е 6 960 000 лева с ДДС. Това става ясно от доклад в Агенцията за обществени поръчки.

Контрактът е подписан на 10-ти септември тази година, но още не е публикуван в сайта на АЕЦ “Козлодуй”. Справка в системата “Дакси” сочи, че консорциумът защит е съставен от три фирми. С най-голям дял в него – 99,98% е едноличното дружество на Румен Шилев “Куул Фреш 2015”, чийто предмет на дейност е производство и преработка на селскостопанска продукция. С по 0,01% са “Синтис Технолоджи” ООД – на Румен Симеонов и Владимир Туртански, с предмет научно-изследователска и развойна дейност в областта на естествените, техническите и информационните науки и технологии, и “Елитком 95” ЕАД – регистрирана за охрана на физически лица и тяхното имущество, чийто едноличен собственик е Трайчо Иванов.

Причината да се обяви такава поръчка е заради разработена проектна заплаха за атомната електроцентрала и извършен анализ на ефективността на системата за физическата ѝ защита. С протокол от заседание на технически съвет в АЕЦ е одобрен проект: “Изграждане на система за защита на АЕЦ “Козлодуй” от въздушни заплахи”, за чиято реализация трябва да се извърши доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на съответното оборудване.

Възлагането на поръчката е извършено чрез договаряне без публикуване на обявление. Причината, посочена в документацията, е че ДЗЗД “Дрон Дефенс” притежава лицензия върху полезен модел с предмет “Система за въздушна защита на стратегически обекти посредством радарно сканиране, оптично разпознаване и радио смущаване и заглушаване на безпилотни летателни апарати”, регистриран в Патентно ведомство на Република България. “След служебна проверка в Патентно ведомство в Република България допълнително е констатирано, че с такъв обект система за въздушна защита на стратегически обекти е наличен само един действащ патент на полезен модел, което обосновава неконкурентното възлагане, а възлагане на изпълнението на определен изпълнител”, пише в мотивите за избар на процедура.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X