https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedTеменужка Петкова разкри какъв е делът на ядрената енергия в енергийния микс...

Tеменужка Петкова разкри какъв е делът на ядрената енергия в енергийния микс на страната

Приблизително 37 на сто е делът на ядрената енергия в енергийния микс на България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол. Продължава удължаването на експлоатацията на вече наличните мощности, а също и на нови такива, които са от ключово значение за енергийната сигурност, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляването на вноса на енергийни ресурси.

По думите й важен елемент за енергийната сигурност на страната е успешното изпълнение на проекта за експлоатация на блоковете V и VI на АЕЦ “Козлодуй”. Припомняме, че в края на 2017 г. и през 2019 г. Агенцията за ядрено регулиране удължи лицензите за използването им с до 30 години. Друг важен елемент е повишаването на мощността на атомната ел.централа. Това стана възможно след повишаването на топлинната мощност на всеки блок от 3 000 мегавата на 3 120 мегавата.

Тя отново припомни, че се предвижда изграждането на нова ядрена мощност в страната от 2 000 мегавата, които ще бъдат въведени след 2030 г. Според проучване на Националния център за парламентарни изследвания от октомври 2020 г, повече от 60 на сто от хората одобряват развитието на ядрената енергетика, тъй като смятат, че тя ще спомогне за преодоляване на климатичните промени. По отношение на проекта за АЕЦ “Белене” Петкова поясни, че ограничителните мерки, въведени заради COVID-19 значително са забавили избора на инвеститор.

Предоставянето на достъп до информационната зала за проекта, която се намира Националната електрическа компания, също е възпрепятствано от пандемията. Конфиденциоалността на данните пък не позволява те да бъдат представени онлайн.

Във връзка със VII блок на AEЦ “Козлодуй” ресорният министър обобщи, че решението за изграждането на нова ядрена мощност на площадката му датира от 2012 г. През следващите 2 години следват още две решения на Министерски съвет – изграждането да бъде по американска технология IВ 1000 и то да стане факт, ако проектът бъде потвърден и от следващо правителство. Тя бе категорична, че работата по процедурата никога не е спирана.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X