https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedМО прехвърля 324 млн. лева от бюджета си за борба с COVID-19

МО прехвърля 324 млн. лева от бюджета си за борба с COVID-19

Общо 324 млн. лева от парите, предвидени за проектите за модернизация на армията, ще бъдат прехвърлени към финансовото министерство за борба с COVID-19. Това съобщиха от Информационния център на Министерството на отбраната.

150 млн. от тях ще дойдат от проекта за корабите, 100 млн. – за бойните машини на Сухопътните войски и 74 млн. от модернизацията на танковете. Това са били разходи за МО, предвидени в централния бюджет.

“Първата вноска по сключения договор с немската фирма „Люрсен“ за придобиване на двата многофункционални патрулни кораба ще бъде 21 млн. лв., вместо 171 млн. лв. С оглед на ситуацията, в която се намира държавата в COVID-19 и в икономиката, ние успяхме да договорим с немската фирма „Люрсен“ това намаление”,

е отчел министърът на отбраната Красимир Каракачанов на последното правителствено заседание, става ясно от стенограмата от него. Той е уточнил пред колегите си, че и за 2021 г. сме договорили с германската страна вноската да не е 171 милиона, а 150 милиона. На практика с една вноска плащаме две години. Според проекта разчетът е в продължение на шест години да плащаме по 171 млн. лв. Всичко това е направено, с оглед на изискването на министъра на финансите за съкращаване на разходи.

“Така 150 милиона от корабите, 100 милиона от проекта за бойните машини на Сухопътни войски и 74 милиона от проекта за модернизация на танковете, които са разходи за МО от централния бюджет, или общо 324 милиона получава финансовото министерство за борба с пандемията”, обобщава министърът.

Междувременно в интервю за БНТ вчера Каракачанов посочи: „В края на този мандат не малко постигнахме. Най-важното е, че повдигнахме доверието в армията. Общо 48% сме увеличили заплатите на военните“. Той коментира още, че независимо кой е президент на САЩ, ние ще получим 16 самолета F-16.

„Тънкото в политиката ми беше, че харчим парите по бюджет, не сме взели стотинка отгоре. 374 млн. лв. оставихме на разположение за борба с COVID“, каза Каракачанов и уточни, че дори сега ще дадем по-малко от необходимата първа вноска за корабите. „Такива говорения действат демотивиращо на българските военни“, подчерта военният министър.

 

Каракачанов коментира и думите на бившия омбудсман Мая Манолова, че се давали повече пари за кораби, отколкото за пандемията, като посочи: „Мая Манолова е пред избори и приказва“. И призова бившата омбудсманка да попита мъжа си и да поговори с него на тази тема „под завивките“ или „на кафе“, защото той бил военен.

Във връзка с преименуването на 24 май Каракачанов коментира, че азбуката е наша историческа заслуга. За предстоящите избори пък той даде да се разбере, че могат с гордост да заявят на избирателите си, че са изпълнили 90% от обещаното.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X