https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоСпортЧетвърт век от деня, който промени футбола

Четвърт век от деня, който промени футбола

Случаят “Босман” се превърна в емблематичен и значително промени играта във футбола в средата на 90-те години.

Дотогава футболистите нямат право да напускат клубовете си при изтичане на договорите им. Единствената възможност за преминаване в друг отбор е плащането на трансферна сума.

Белгиецът Жан-Марк Босман решава да се бори. През 1990 г. договорът на полузащитника с “Лиеж” изтича, като от клуба му предлагат ново споразумение с четири пъти по-ниска заплата. Босман отказва и желае да премине във френския “Дюнкерк”, но от белгийския отбор поставят висока цена на играча, заради която трансферът пропада.

“Беше нелогично”, разказва Босман пред Би Би Си. Той обяснява, че в този момент е решил да стане “борец за свобода”. Впоследствие завежда дело, като процесът продължава пет години. През това време той играе малко и кариерата му във футбола приключва.

Босман обаче печели битката в съда и на 15 декември 1995 г. Европейският съд излиза с решение, че професионалните футболисти по смисъла на член 39 от Римския договор могат да бъдат облагодетелствани от правото на свободно придвижване на работна сила в Европейския съюз.

Така се ражда правилото “Босман”, а девет години след края на процеса полузащитникът получава обезщетение на стойност 350 хил. швейцарски франка, тъй като споровете по темата слагат край на кариерата му.

На клубовете е забранено да поставят трансферна цена на футболисти с изтекъл договор, като играчите вече могат да подписват като свободни агенти с отбори от ЕС. Друга важна поправка е, че състезателите над 23-годишна възраст могат да преговарят личните си условия с други клубове шест месеца преди изтичане на настоящия им договор.

Правилото е уеднаквено в държавите-членки на УЕФА през октомври 2001 г., а в България влиза в сила на 7 юни 2002 г. след допълнителен гратисен период. Според тогавашния член на апелативната комисия на БФС Антон Антонов забавянето идва, тъй като материята не е разбираема за президентите на клубовете и изисква време за адаптация.

В анкета сред читателите си Би Би Си посочи като най-сполучливи свободните трансфери на Роберт Левандовски (от “Борусия” (Дортмунд) в “Байерн” (Мюнхен) през 2014 г.), Сол Кембъл (от “Тотнъм” в “Арсенал” през 2001 г.,), Андреа Пирло (от “Милан” в “Ювентус” през 2011 г.).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X