https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedТаксиметровите шофьори на общонационален протест. Три лъча блокират София

Таксиметровите шофьори на общонационален протест. Три лъча блокират София

В 12 часа шофьорите на таксита ще се съберат пред общините в страната, а в София протестът ще започне с три лъча от различни точки на града, които ще се съберат пред Столичната община.

Исканията им са непроменени – те предлагат да се повиши първоначалната цена от 80 ст. на 1,30 лв. дневна тарифа, първоначалната такса да стане 2,10 лв., а повикването да струва 2 лв.

Искат още отпадане на патентния данък за следващата година, приравняване на дейността им към градския транспорт и премахване на мобилните приложения за споделено пътуване.

И още – годишният технически преглед на автомобилите да важи за една година и да бъдат оборудвани с паник бутон.

Според браншовите организации работата на таксиметровите шофьори е намаляла драстично от началото на пандемията – с около 75-80%. Това прави и този момент подходящ за вдигане на цените.

Исканията на таксиметровите водачи са внесени в министерствата на транспорта и на икономиката, както и в Столичната община при протеста на превозвачите в края на миналия месец, но отговор до този момент няма, твърдят от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

“Условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Има голяма част от нас не само да загубят работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании,” каза Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

Протестиращите таксиметрови превозвачи искат също общинските власти да сложат камери за видеонаблюдение на всяка стоянка и освен това да се забрани напълно на други автомобили да спират на места, отредени за таксита (сега забраната е само за паркиране), като за целта бъдат подменени всички знаци.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X