https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоСпортЗаради допинг отнемат титлата на победителката от Софийския маратон 2020

Заради допинг отнемат титлата на победителката от Софийския маратон 2020

Победителката от Софийския маратон през тази година Виктория Хапилина (Украйна) ще трябва да се прости с титлата си, след като официално беше наказана с лишаване на състезателни права за срок от четири години, смятано от 11 октомври – датата на надпреварата в България.

Това съобщи официално Отделът по почтеността на леката атлетика (Athletics Integrity Unit), който от известно време се занимава със случаите на нарушения на правилата. Бързото решение за санкцията идва като сигурен знак, че украинката е признала вината си.

Лекоатлетката даде положителна проба за еритропоетин (ЕПО), като според първоначалните информации пробата е взета през ноември. Датата на нейното официално наказание обаче показва, че положителната проба е от деня на Софийския маратон.

Хапилина завърши първа с рекорд на маратона в България от 2:27:59 часа, но след нейното наказание титлата ще отиде при кенийката Джабет Наом, която имаше 42 секунди пасив след украинката, но сега ще бъде обявена за победителка. Постижението на украинката бе най-силното в историята на маратона. Третата Синтия Косгей (Кения) става втора, а японката Харука Ямагучи ще заеме трето място.

Все още не е ясно какво ще бъде наказанието на победителя при мъжете на Софийския маратон през 2020 г. Мароканецът Юсеф Сбаи също е с временно спрени състезателни права, тъй като и в неговата проба бе открито завишено ниво на еритропоетин. Сбаи спечели 37-ото издание на Софийския маратон с време от 2.13:03 часа.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X