https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedДПС обсъди нередностите в изборното законодателство с ОССЕ

ДПС обсъди нередностите в изборното законодателство с ОССЕ

ДПС се срещна с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са на проучвателна мисия у нас. Това стана ясно от пост на партията във Фйсбук. Само преди ден от ОССЕ имаха среща с ЦИК, която се провежда традиционно преди всички избори.

От страна на ДПС в срещата са участвали лидерът на движението Мустафа Карадайъ заедно със зам.-председателите на парламентарната група Йордан Цонев и Халил Летифов. На нея са били обсъдени проблемите в изборното законодателство и средата, в която ще бъдат проведени предстоящите парламентарни избори.

Карадайъ направил кратък анализ на препоръките в докладите на ОССЕ от 2011 и 2017 г., като фокусирал вниманието върху неизпълнението на част от тях и съществуващите недостатъци до сега. На първо място било поставено все още съществуващото ограничение на ползването на различен от българския език по време на кампания, което било в противоречие и с евродиректива 109. Той отбелязал, че санкции се налагат само при ползването на турски език.

На второ място било обърнато внимание на ограничаването на възможността на български граждани извън ЕС, да могат да гласуват и да се кандидатират, въпреки че Конституцията задължава всеки български гражданин да упражни своето право и да има правото да бъде избиран. Както и ограничаването на броя на секциите в чужбина.

Карадайъ акцентирал върху напредъка в БГ законодателството, свързано с прозрачност на собствеността на медиите, чиито принос имал ДПС с внесено предложение и вече приет закон през 2018 г,. Той задължава всички медии да съобщават собственика си, а информацията да се вписва в регистър.

Карадайъ отбелязал, че все още се наблюдава в голяма степен проявления на расизъм и нетолерантност по време на кампания.

От ДПС изразили своето безпокойство относно нередностите при машинното гласуване. От партията напомнят, че ДПС още от 2009 г. настоява не само за прилагане на машинно гласуване, но и за машинно преброяване, които биха били предпоставка за ограничаване на първо място на субективния фактор при броене, недействителните гласове, големия брой сгрешени протоколи.

Карадайъ изтъкнал липсата на доверие в административните органи за възпроизвеждане на изборите, като посочил конкретни примери. Той припомнил на представителите на ОССЕ, за нередностите в състава на ЦИК, които бяха повод за искане на оставката на председателя на НС.

По време на срещата била засегната и темата за финансиране на партиите и подготовката на кампанията за предстоящите парламентарни избори през 2021 г. Основните приоритети на ДПС и през предстоящата кампания ще бъдат отново –„Чиста енергия, чиста вода, чист въздух, чиста храна“, „Зелен пакт“, дигитализация, включване на свободните и активни граждани в управлението на страната. В края на срещата Карадайъ обявил, че

ДПС ще настоява ОССЕ отново да изпрати наблюдателна мисия за предстоящите парламентарни избори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X