https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedОсвен NOVA, "Юнайтед груп" иска да придобие и вестниците на Пеевски

Освен NOVA, “Юнайтед груп” иска да придобие и вестниците на Пеевски

Юнайтед груп” (United group), които купиха БТК и са в процес на придобиването на “Нова телевизия”, искат да купят и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, “Меридиан мач” и “Борба”. Това съобщава “Капитал”, позовавайки се на Комисията за защита на конкуренцията. Като купувач е посочено дружеството “Юнайтед медиа” (United media), дъщерно дружество на “Юнайтед груп” (United Group).

През последните месеци Пеевски се опита да “изчисти” вестникарския си бизнес, като прехвърли марките към новосъздадено “огледално” дружество “Вестник Телеграф”. Според “Капитал” това се обяснява с факта, че срещу предишния издател – “Телеграф медиа” има десетки висящи граждански дела, образувани от хора и фирми, които твърдят, че са претърпели вреди от публикациите в “Телеграф” и “Монитор”.

След като марките на вестниците са прехвърлени в новосъздаденото “Вестник Телеграф”, то е обявено в ликвидация. В края на ноември Софийският районен съд е наложил обезпечение на бъдещ иск срещу старото дружество издател “Телеграф медиа”, което може да блокира производството по ликвидация на фирмата.

Преди време “Дневник” писа, че Пеевски е успял да намери начин да заобиколи един от малкото закони, на които в дългогодишната си кариера на народен представител е вносител, а именно този за прозрачността на собствеността и финансирането на медии като смени дружеството издател. Така на практика той избягва да посочи източници на приходи, след като е задължил останалите да го правят.

“Юнайтед груп” e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали.

Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%. Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

За продажбата на “Нова броудкастинг груп”, собственост на Кирил и Георги Домусчиеви, стана известно в петък – 11 декември, като преговорите за това текат от лятото. Сделката е също в Комисията за защита на конкуренцията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X