https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedПеевски решава "проблеми в САЩ" с наета от него лобистка фирма

Пеевски решава “проблеми в САЩ” с наета от него лобистка фирма

Българският депутат и издател Делян Пеевски е наел влиятелна лобистка компания – BGR Group, която да му помогне за “проблеми в САЩ”, съобщава “Свободна Европа”, които се позовават на регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието. Там е обявен договорът между компанията в САЩ и българската фирма “Авиора Консулт” на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често.

“BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ”, пише в договора. Ангелов ще действа “от името на Делян Пеевски”, става известно още от договора.

Какви точно са проблемите не става известно. Наскоро “Капитал” писа, че комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ.

Договорът е подписан от Ангелов на 10 декември, а на 12-и подпис слага и Ед Роджърс, основател на компанията. Обявен е публично според изискванията на американското законодателство на 16 декември. От “Свободна Европа” са потърсили двете фирми в България и САЩ, както и депутата от ДПС Делян Пеевски за коментар, но няма отговор на въпросите им.

В договора пише, че екипът, който ще помага на Пеевски, ще се ръководи от Том Лок и Джеф Бърнбаум. Първият ще отговаря за връзките с правителството, а вторият – за връзките с обществеността. Том Лок е експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, част от което е Федералното бюро за разследване ФБР, с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица.

Фирмата BGR Group са имали за клиент Пеевски и още веднъж през 2017 година, след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура срещу Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по т.нар. закон Магнитски. Обвиняемият Василев тогава твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции.

Според сайта ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните договори, Делян Пеевски е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г. Настоящият договор е за шест месеца и е на стойност 30 хиляди долара. Той предвижда също допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X