https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedМанол Генов: Тол системата е организирана схема

Манол Генов: Тол системата е организирана схема

Много висящи въпроси около тол системата, посочиха депутати от БСП по време на парламентарния контрол. Те я определят като доста съмнителна и потайно реализирана система. Народните представители от левицата са единствените, които продължават да недоумяват защо толкова огромна администрация се е заела да върши толкова еднотипна дейност. “Тол системата е организирана схема – ние обаче силно вярваме, че ще дойде ред и на българската справедлива прокуратура да се поинтересува от тази уникалност.”

Това каза депутатът от БСП Манол Генов по време на разискванията за реформата в политиката за пътните такси. Червеният депутат попита дали страни като Германия са по-глупави, че да имат една единствена институция, която покрива всички правомощия. “Само на вас ви изглежда, че разходните сметки на тол системата са приемливи. Цифрите сочат, че за трите тримесечия на 2020 г. харчът за разходи на Националното тол управление е над 60 млн. лв. Прибавете към тях и 28 млн. годишно, които се очаква да се добавят с бъдещия анекс, който ще бъде сключен. Не ви ли притесняват тези общо 90 млн. лв. годишно разходи?

Още по-безнадеждно изглежда положението, ако си признаете, разбира се, че срещу този годишен разход никой не обещава ръст на инвестиции в пътищата на страната. Провалът в приходната част на тол системата има съвсем друго обяснение. Може би повече, отколкото на вас ви се иска. Не толкова кризата около пандемията е виновна, колкото криворазбраната премиерска щедрост да редуцира приходност в угода на всеки, който поиска. Тол системата падна жертва и на този популизъм”, заяви още Манол Генов. По думите му не кризата, а провалът на старта на тол системата е причината броени дни преди края на 2020 г. да има три пъти по-малко годишни приходи от тол такси от реално заложените 450 млн. лв. “Сега очакването е 140. Пак по различни данни”, допълни още той.

„Аз и колегите ми се чувстваме изключително удовлетворени от това, че успяхме с въпросите към вас преди седмица по темата за тол системата в сраната да провокираме сериозен обществен интерес. Вашият отговор от тази трибуна на парламента миналия петък цяла седмица е обект на доста унищожителен разбор сред медии, граждански форуми, сред анализатори и експерти. Припомнете си отговора на Аврамова в този материал. Както и да се прикриват с общи приказки ситуациите, които поставя работата на тази тол система, повече от ясно е, че има много висящи въпроси около тази доста съмнителна и потайно реализирана система, която вие миналия петък нарекохте уникална”, заяви народният представител от БСП. Друг червен депутат Георги Свиленски също взе отношение по темата.

„Това се превърна в една мечта на нашите мечти, защото милиардите от тол такси се оказаха мираж. Премиерът Борисов ни убеждаваше, че тол системата е „печатницата за пари”, но тя не успя дори да покрие направените инвестиции“. Той поясни, че от януари до декември тази година са събрани два и половина пъти повече приходи от електронни винетки, отколкото от тол такси. „Приходите от винетки възлизат на 258,3 млн. лева, а от тол такси на 103.3 млн. лв.

Заложените в Бюджет 2020 г. приходи от тол такси бяха 450 млн. лв., което означава, че неизпълнението ще е над три пъти“, пресметна депутатът. Свиленски припомни, че от самото начало на тази идея БСП настоява за няколко много важни неща, но управляващите не са приели нито едно от тях. Той даде пример с това, че БСП е настоявала оператор на тол-системата да бъде само и единствено държавата и тя да събира приходите от ползвателите, но управляващите са възложили това на частен консорциум. „Направихме и предложения за законови промени. Инициирахме няколко питания и изслушвания и на Бойко Борисов. За съжаление нашият глас остана глас в пустиня, а резултатите от тази липса на чуваемост са видими за всички“ , констатира Георги Свиленски.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X