https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedНови по-солени глоби за нарушаване на конкуренцията

Нови по-солени глоби за нарушаване на конкуренцията

Вдига се размерът на глобите, които Комисията за защита на конкуренцията налага на фирмите – те ще са минимум 10% от общия оборот през стопанската година, предхождаща решението.

Това е записано в изменението на Закона за защита на конкуренцията, публикувано за обществено обсъждане. С поправките се уеднаквява националното законодателство с европейските норми.

Дава се възможност да бъдат санкционирани икономическите правоприемници на предприятието нарушител, за да не се избягват глобите чрез преструктурирания и сливания. Ще могат да се санкционират сдруженията на предприятия, когато нарушението е свързано с дейностите на неговите членове, като за целта се отчита сборът от продажбите на стоки и услуги, свързани с нарушението, реализирани от всички предприятията, които членуват. Сдруженията могат да събират пари от членовете си за плащане на глобата.

Органите за защита на конкуренцията в отделните държави членки ще си съдействат за трансгранично събиране на глоби за фирми, които нямат корпоративно присъствие или активи на територията на съответната страна. Компаниите ще са длъжни да предоставят на КЗК достъп до всяка информация независимо от носителя, на който се съхранява. При отказ или грешна информация се предвиждат санкции.

Регулаторът ще има право да извършва проверки на място в частни помещения, ако подозира, че се съхраняват служебни документи и има съдебно разрешение. Това включва и частните домове на управители на предприятия, които се разследват от регулатора в образувано производство например. В момента КЗК има право да претърсва и иззема документи само от офисите на компаниите или сдруженията, в които те участват.

Производствата ще могат да се приоритизират, което означава, че ако КЗК прецени, може да не образува производство по дадено искане.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X