https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedНад 70 психично болни - на прага от зима на студено

Над 70 психично болни – на прага от зима на студено

Повече от 70 обитатели на дом за хора с психични проблеми трябва да изкарат зимата на студено, за да бъдат настанени в модерни къщички.

Проектът за изграждането им предвижда събаряне на действащото старо парно и изграждане на нова инсталация. Срокът обаче, изтича скоро, а наблюдаващият орган отказва да го удължи. Ако работата продължи чак напролет – проектът е заплашен от провал и ще последват тежки финансови санкции за Община Своге, предаде Нова ТВ.

Нашето искане е за удължаване на срока за изграждане на комплекса. Причината е, че има забавяне на самия строеж, имаше страх от COVID-19, имаше необходимост от събаряне на няколко постройки. Общината имаше и административни пречки и така не успяхме да се справим навреме”, каза Валентин Михайлов – зам.-кмет на Своге.

Няма как да съборим парното преди да свърши зимата, а две от къщичките допират до него”, допълни той.

В същото време новия доклад за България на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа писа:

Призоваваме България да прекрати физическото малтретиране на пациентите с психични заболявания и обитателите на социални домове и незабавно да преустанови срамната практика за използване на вериги за ограничаване на движението на хората.”. Авторите на доклада с тревога констатират, че голяма част от дългогодишните препоръки за лечението, условията и правната защита, предлагана на психично болните пациенти и обитатели на социални заведения, остават неприложени.

Делегацията на КПИ е посетила за първи път държавните психиатрични болници “Св. Иван Рилски” и “Царев Брод”, както и държавната психиатрична болница в Бяла, вече посещавана през 2006-а година. Посетени са били и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и домът за хора с умствена изостаналост в Говежда.

Във всички посетени болници и социални домове делегацията е получила сведения за малтретиране на пациентите от страна на персонала – санитарите били груби, блъскали и удряли хората, ритали ги и ги биели. Охранителите в социалните домове на Куделин и Говежда също удряли обитателите с дървени пръчки. Пръчки, съответстващи на описанията, са били намерени от делегацията в кабинетите на персонала и на трите места.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X