https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedОткриха близо 200 тона предполагаемо опасни отпадъци край Пловдив

Откриха близо 200 тона предполагаемо опасни отпадъци край Пловдив

Близо 200 тона отпадъци, за които се предполага, че са опасни, са открити край Пловдив.

На място са експерти от РУОСВ-Велико Търново, които взимат проби. Те предполагат, че веществото с кафеникав цвят е отпадъчен материал от производството на акумулатори.

Не е ясно от кога са изхвърлени отпадъците.

„Не можем да кажем със сигурност, докато не излязат пробите до две седмици, опасни ли са, могат ли да се просмучат към подпочвени води“, коментира Станислав Станчев, експерт в РИОСВ-Велико Търново.

Тепърва предстои анализ дали подпочвените води не са замърсени. С мобилен уред беше проверена почвата за радиация над нормата, като засега няма отклонения.

На място продължава работата на прокуратура и експертите от Министерството на околната среда и водите. Ще бъдат инспектирани общо четири места в района на Пловдив, като по информация на БГНЕС адресите са свързани с бизнесмена Пламен Бобоков.

На 29 септември държавното обвинение съобщи, че 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, Красимир Живков – бивш зам.- министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X