https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоЛюбопитноМоже ли на Коледа без "Сам вкъщи"?

Може ли на Коледа без “Сам вкъщи”?

Може ли на Коледа без

Може ли на Коледа без комедийната филмова поредица “Сам вкъщи”? Разбира се, че не!

И тази година в ефира на една от българските телевизии – bTV ще бъдат показани филмите, без които не може да мине нито една Коледа. Кевин Макалистър пак ще трябва да се справя с престъпниците в “Сам вкъщи”. Четирите части на “Сам вкъщи” ще бъдат излъчени съответно на 24, 25, 28 и 29 декември от 17 часа.

На 16 ноември т.г. се навършиха точно 30 години от официалната премиера на филма „Сам вкъщи“, който спечели близо половин милиард долара и е задължителен по Коледа на много места по света.

В края на 80-те години американският продуцент, режисьор и сценарист Джон Хюз тръгва на екскурзия и за да е подготвен, си прави списък на нещата, които не трябва да забравя. Тогава на шега си казва, че най-важното е да не забравя децата си и осъзнава, че това ще е много забавен сюжет за филм.

Така продуцентът, който почина през 2009 г., започва да преговаря със студиата, за да намери финансиране. Той е убеден, че може да направи филма за по-малко от 10 милиона, но дори тази малка (по стандартите на Холивуд) сума се оказва твърде трудна за намиране, защото никой не прогнозира голям успех на филма.

В крайна сметка филмът получава зелена светлина и бюджет от 18 милиона долара, пише “Лупа”. И изведнъж той се превръща в най-успешния филм на 1990 г. и един от най-обичаните за всички времена.

“Сам вкъщи” и неговото продължение “Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк” са двата коледни филма, които са донесли най-много приходи. Общо печалбата им е 835 милиона долара.

На мнозина филмовата поредица с Маколи Кълкин вече е втръснала, но въпреки това телевизиите по света продължават да излъчват “Сам вкъщи” всяка Коледа. Очаква се това да се случи и в тази юбилейна за филма година. Сам вкъщи (1990 г.) е донесъл печалба от 476 милиона долара, а “Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк” (1992 г.) – 359 милиона долара.

Най-голямата звезда на филма е Маколи Кълкин, който при излизането на филма е едва на 10 години. Той вече е имал известен опит в киното и е работил с режисьора Крис Кълъмбъс, който се спира на него, след като преди това прослушва 200 други деца.

За броени дни след премиерата на „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин се превръща в най-търсения млад актьор в Холивуд и в най-популярното дете звезда на 90-те.

В ролите на родителите на Кевин са актьорите Катрин О‘Хара и Джон Хърд, който почина през 2017 г. Преди време в интервю Катрин О‘Хара сподели, че продължава да поддържа връзка с порасналия вече Маколи Кълкин, а той пък винаги я нарича „мамо“.

В ролята на престъпника Хари, който опитва да обере дома на семейство Макалистър заедно с глупавия си приятел Марв, създателите на филма са искали да включат някоя по-голяма звезда. Първоначално са водили преговори с Робърт де Ниро, но те са неуспешни. В крайна сметка успяват да се доберат до големия актьор Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“, който същата година участва във филма „Добри момчета“ и получава „Оскар“.

“Сам вкъщи” 3 и 4 вече са без участието на Маколи Кълкин и не се радват на такъв голям успех, както първите две части. Но все пак и те предизвикват донякъде интереса на зрителите.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X