https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноМоже ли на Коледа без "Сам вкъщи"?

Може ли на Коледа без “Сам вкъщи”?

Може ли на Коледа без комедийната филмова поредица “Сам вкъщи”? Разбира се, че не!

И тази година в ефира на една от българските телевизии – bTV ще бъдат показани филмите, без които не може да мине нито една Коледа. Кевин Макалистър пак ще трябва да се справя с престъпниците в “Сам вкъщи”. Четирите части на “Сам вкъщи” ще бъдат излъчени съответно на 24, 25, 28 и 29 декември от 17 часа.

На 16 ноември т.г. се навършиха точно 30 години от официалната премиера на филма „Сам вкъщи“, който спечели близо половин милиард долара и е задължителен по Коледа на много места по света.

В края на 80-те години американският продуцент, режисьор и сценарист Джон Хюз тръгва на екскурзия и за да е подготвен, си прави списък на нещата, които не трябва да забравя. Тогава на шега си казва, че най-важното е да не забравя децата си и осъзнава, че това ще е много забавен сюжет за филм.

Така продуцентът, който почина през 2009 г., започва да преговаря със студиата, за да намери финансиране. Той е убеден, че може да направи филма за по-малко от 10 милиона, но дори тази малка (по стандартите на Холивуд) сума се оказва твърде трудна за намиране, защото никой не прогнозира голям успех на филма.

В крайна сметка филмът получава зелена светлина и бюджет от 18 милиона долара, пише “Лупа”. И изведнъж той се превръща в най-успешния филм на 1990 г. и един от най-обичаните за всички времена.

“Сам вкъщи” и неговото продължение “Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк” са двата коледни филма, които са донесли най-много приходи. Общо печалбата им е 835 милиона долара.

На мнозина филмовата поредица с Маколи Кълкин вече е втръснала, но въпреки това телевизиите по света продължават да излъчват “Сам вкъщи” всяка Коледа. Очаква се това да се случи и в тази юбилейна за филма година. Сам вкъщи (1990 г.) е донесъл печалба от 476 милиона долара, а “Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк” (1992 г.) – 359 милиона долара.

Най-голямата звезда на филма е Маколи Кълкин, който при излизането на филма е едва на 10 години. Той вече е имал известен опит в киното и е работил с режисьора Крис Кълъмбъс, който се спира на него, след като преди това прослушва 200 други деца.

За броени дни след премиерата на „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин се превръща в най-търсения млад актьор в Холивуд и в най-популярното дете звезда на 90-те.

В ролите на родителите на Кевин са актьорите Катрин О‘Хара и Джон Хърд, който почина през 2017 г. Преди време в интервю Катрин О‘Хара сподели, че продължава да поддържа връзка с порасналия вече Маколи Кълкин, а той пък винаги я нарича „мамо“.

В ролята на престъпника Хари, който опитва да обере дома на семейство Макалистър заедно с глупавия си приятел Марв, създателите на филма са искали да включат някоя по-голяма звезда. Първоначално са водили преговори с Робърт де Ниро, но те са неуспешни. В крайна сметка успяват да се доберат до големия актьор Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“, който същата година участва във филма „Добри момчета“ и получава „Оскар“.

“Сам вкъщи” 3 и 4 вече са без участието на Маколи Кълкин и не се радват на такъв голям успех, както първите две части. Но все пак и те предизвикват донякъде интереса на зрителите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X