https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноКак Юда повярва в Исус или странните неща по време на снимките...

Как Юда повярва в Исус или странните неща по време на снимките на “Страстите Христови”

Библейската драма, режисирана от Мел Гибсън, “Страстите Христови”, едновременно шокира и раздели публиката по целия свят след премиерата си през 2004 г. Филмът, който проследява последните часове от живота на Исус Христос, в чиято роля влиза Джим Кавийзъл, бе оценен заради кинематографията, но критикуван заради прекомерната жестокост и предполагаеми антисемитски намеци. Въпреки това лентата получи няколко номинации за “Оскар” и си остава един от най-печелившите филми с ограничение за гледаемостта.

Самият филм се отличава с доста странни сцени, като тази, в която Сатаната носи малко човече със състарено лице например, пише dir.bg. Но снимките на “Страстите Христови” също са белязани от редица странни и необясними събития, някои от които звучат направо невероятно.

Светкавицата

Според едно проучване светкавица поразява около 240 000 човека годишно. Това може да се нарече рядко явление. Но по време на снимките на “Страстите Христови” през 2003 г. се е случило три пъти на снимачната площадка.

Актьорът Джим Кавийзъл споделя, че е “светнал като коледна елха” по време на снимките.

“Знаех, че ще не връхлети няколко секунди по-рано”, споделя Кавийзъл. А след удара от светкавицата Джим си спомня, че от главата му излизал огън, а тялото му било “осветено”. Той чул как Мел Гибсън казва “Какво, по дяволите, се случва с косата му?!” Актьорът се шегува, че изглеждал сякаш е посетил фризьора на Дон Кинг в този момент.

Джим Кавийзъл не бил единственият, поразен от светкавица

Минути след като Кавийзъл още се съвзема от удара, покрай него минава един от асистентите и докато го пита дали е добре, и той бива поразен от “рядкото” природно явление. Странното е, че този асистент – Джон Макалини и преди бил удрян от светкавица на снимачната площадка, докато държал чадър и пръстите на ръката му били изгорени. Какъв ли точно е шансът светкавица да те удари два пъти?

Кавийзъл получил истински и доста силен удар от камшик

Тъй като не може наистина да свалиш кожата от гърба на главния герой във филма, по време на една от най-кървавите сцени, в която Исус е бит с камшик, зад гърба на Джим имало скрит позорен стълб, върху който друг актьор яко раздавал удари с камшик. Той обаче не се целел много добре и при един от ударите успял наистина да бичува Кавийзъл. Актьорът си спомня, че болката била толкова огромна, че спрял да диша за момент.

“Все едно ти изкарват въздуха и не можеш да си поемеш дъх отново”, описва неприятното преживяване Джим. Той се обърнал и казал на човека с камшика да внимава повече. Случайно или не след няколко минути получил още един удар.

сцена от "Страстите Христови"

Сцена от “Страстите Христови”

Кавийзъл извадил рамо, докато носи кръста за разпъването си

Кръстът, който Джим трябвало да носи към Голгота, тежал около 68 кг, но след като сцената била повтаряна многократно пред камера, в края на деня му се струвало, че кръстът тежи 300 кг. И в усилията си да носи тежкия кръст, рамото му просто се предало.

 

сцена от "Страстите Христови"

Сцена от “Страстите Христови”

Получил и хипотермия

Да снима почти гол при тези условия е доста тежко за Кавийзъл. Времето не било много топло, а вятърът бил силен. Актьорът получава хипотермия, инфекция на белите дробове и пневмония.

Мигрена

Освен всички екстри дотук, които получил Кавийзъл по време на снимките, той непрекъснато страдал и от мигрена. Часове наред всеки ден трябвало да нанасят тежък грим върху него, покривайки го с изкуствена кръв, подутини и синини. Следва тръненият венец и залепянето на едното му око, което прави болката в главата му едва поносима и заради напрежението да гледа само с едно око.

Драматичен религиозен обрат: Юда повярва в Христос

По време на снимките на филма преживяването е толкова силно за актьора Лука Лионело, който изпълнява ролята на Юда в “Страстите Христови”, че до края на продукцията, той става вярващ християнин. Преди снимките Лука е “сърдит атеист”, а след това се покайва и се връща към църквата. Сключва църковен брак със съпругата си и покръства децата си.

Друг актьор, който участва във филма и е мюсюлманин, също се обръща към Християнството заради всичко, което се случва на снимачната площадка.

Смъртта на една кариера или нейното предречено погребение

Още преди снимките на филма Мел Гибсън предупреждава Джим Кавийзъл, че кариерата му ще пострада много, ако той се съгласи да изиграе ролята на Исус Христос в “Страстите Христови”.

Мел Гибсън

Мел Гибсън

Тогава Джим отговаря:

“Всички трябва да прегърнем своя кръст. Трябва да се откажем от името си, от репутацията си, от живота си, за да кажем истината.”

Впоследствие кариерата на Кавийзъл наистина се срива. Холивуд трудно прощава на актьорите, осмелили се да влязат в кожата на Христос. Макар че през последните години може да се каже, че Джим възкръсна с успешното си участие в сериала “Под наблюдение”.

Джим Кавийзъл

Джим Кавийзъл

Скоро ще се появи и продължението на филма “Страстите Христови: Възкресение”, което може би ще излезе на голям екран през 2022 г. Засега се очаква в него отново да участва Джим Кавийзъл, както и българският актьор Христо Живков, който влезе в ролята на апостол Йоан.

Христо Живков

Христо Живков

В първата част на филма се появи и известният български актьор Христо Шопов като Пилат Понтийски.

Сатаната в “Страстите Христови” бе роля, изиграна от Розалинда Челентано – дъщерята на Адриано Челентано, която е актриса.

Розалинда Челентано като Сатаната в “Страстите Христови”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X