Въпреки почивните дни, полицията в цялата страна ще извършва проверки по базари и тържища за незаконна продажба на забранени пиротехнически изделия. На нарушителите ще се налагат актове и глоби.

От МВР уточняват, че проверките са започнали преди дни. Те ще продължат и по време на празниците. Екипите на вътрешното министерство следят за продажбата на нерегламентирани пиратки и други фойерверки.

“Да се засили контролът на тържища, пазари, търговски обекти с цел констатиране незаконна търговия на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения и за неправомерна употреба на пиротехнически изделия”, призова инспектор Иван Игнатов от сектор „Контрол над общоопасните средства“ към Националната полиция.

Статистиката на вътрешното министерство сочи, че преди година по време на коледните и новогодишните празници има осем инцидента с фойерверки.

Извършени са над 4000 проверки, от които са засечени 40 нарушители. От вътрешното министерство съветват хората да не използват опасни пиратки и фойерверки, тъй като рискът от нараняване е сериозен.