https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedСамо една нежелана реакция от 2700 поставени ваксини у нас

Само една нежелана реакция от 2700 поставени ваксини у нас

Вече има над 2700 лица, които са получили първата доза от ваксината у нас, съобщи пред БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

На 27 декември ваксинацията започна във всички европейски държави, в България на тази дата са поставени първи дози на 699 лица, на 28 декември – 1100, днес са над 1000, но все още данните се обработват.

Продуктовата информация за ваксината е изпратена до всички медицински специалисти, така че да се чувстват подготвени за предстоящата кампания, проф. Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб, е уверил, че няма съобщения за затруднения от страна на директорите на РЗИ или от болниците.

“От тези 2700 поставени дози в Агенция по лекарствата имаме съобщение само за една нежелана лекарствена реакция, която е очакваната – зачервяване на мястото на приложение”, съобщи Богдан Кирилов.

Предстоят периодични седмични доставки по информация от производителя, в първата седмица на януари се очаква нова пратка от ваксината на “Пфайзер”, но все още няма конкретна дата, подчерта директорът на Агенция по лекарствата.

Европейската агенция по лекарствата все още извършва първичен преглед на данните на ваксината на Оксфорд и “Астра Зенека”, все още няма подадено заявление за разрешение за употреба. Обществото ще бъде информирано, когато има новини за нея, увери Богдан Кирилов.

“Следващата ваксина, за която се очаква положително становище от Европейската агенция, е тази на Модерна, която действа на същия принцип като тази на “Пфайзер” “Байонтек”. Очакваме го на 6 януари”, заяви Кирилов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X