https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedКЕВР решава за новите цени на водата

КЕВР решава за новите цени на водата

Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи новите цени на водата и ВиК услугите за по-голямата част от страната. Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества.

Най-голямо поскъпване – с 6 процента, ще има в София и Разград. Цените ще скочат с малко и във Варна, Пловдив, Перник, Плевен и Кърджали.

Поевтиняване на водата е предвидено за 16 района като най-голямо е във Видин, с близо 22 процента, в Сливен – със 17 на сто, в Ямбол и Добрич с – 14-15 процента. За първи път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца,  Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над три лева за кубичен метър, най скъпо ще е в Разград – 3,63 лв. за кубик. Новите цени ще влязат в сила от началото на следващата година.

В началото на декември прокуратурата поиска КЕВР да коригира цената на водата заради ниско качество.

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план – 5 са отчели над 50% неизпълнение. След проверка по медийни публикации за лошо състояние на ВиК мрежата в страната, Върховната административна прокуратура нареди на Комисията за водно и енергийно регулиране да коригира цената на водата заради ниското ѝ качеството. От  прессъобщение на държавното обвинение става ясно, че то следи проблема с качеството на водата още от началото на годината.

През февруари Върховната административна прокуратура възлага на КЕВР да провери публикации за проблеми във ВиК мрежата за загуба на вода по тръбите и изграждане на водопроводи с неподходящи за водоснабдяване тръби, което създава опасност от аварии.

Тя показва, че за 2019 година при нито един от ВиК операторите не е установено пълно изпълнение на всички показатели за качество.

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план – 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11  – между 40 – 50% , а при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11 процента. Възоснова на това, през май Върховната административна прокуратурата е сезирала КЕВР  да предприеме действия по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги за  търсене на административно-наказателна отговорност от операторите за неизпълнение на показателите за качеството на ВиК услугите и да направи преценка за евентуални финансови корекции  на цената на водата, заради отклоненията от качествените ѝ показатели.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X