https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedХърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

Два военно-транспортни самолета С-27J “Спартан” с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, натоварени с хуманитарна помощ от България за пострадалите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 г., са кацнали последователно на летище Загреб днес преди обяд.

Представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба “Гражданска защита” и Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия са присъствали при разтоварването.

По-късно днес се очаква в Загреб да пристигне допълнителна пратка с хуманитарна помощ от България. Тя също ще бъде превозена със военно-транспортен С-27J “Спартан”. Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми легла, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Томислав Маревич, ръководител на Службата за оперативна готовност към “Гражданска защита”, са благодарили на българското правителство и българския народ за бързата и своевременна реакция. Те са определили помощта като солидарност, която потвърждава силното приятелство между българския и хърватския народ, датиращо от векове.

От външното ни министерство припомнят, че на 30 декември 2020 г. Министерският съвет отпусна чрез бюджета на МВнР 100 000 евро в помощ на Хърватия за възстановяване от земетресението. Организирани са и спешни доставки на минерална вода за страната, се посочва в съобщението.

Два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан” с екипажи от състава на Военновъздушните сили, излетяха в 8 ч. тази сутрин, 1 януари, за да превозят хуманитарна помощ от България за бедстващите след земетресенията в Хърватия. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Да поздравят екипажите преди излитането на авиобаза „Враждебна” дойдоха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

„Започваме годината с отговорна задача.Искам да честитя новата година на екипажите, да им пожелая успех и все така да изпълняват задачите”, е казал адмирал Ефтимов.

„Още в началото на пандемията военно-транспортната авиация беше първата, която реагира – за много кратко време бяха превозени курсантите, които бяха на обучение по „Еразъм” в различни страни”, е припомнил началникът на отбраната. „Нека да има изправни самолети, обучени пилоти и технически състав и да докажем, че обществото винаги може да разчита на Българската армия”, е добавил адмирал Ефтимов.

Той е обяснил, че днес ще бъдат изпълнени общо три полета за превоз на хуманитарна помощ до Хърватия. След завръщането на двата самолета, единият ще бъде натоварен отново, за да извърши и транспортира и последната пратка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X