https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedНеутрализираха организирана престъпна група за фалшиви пари и документи (СНИМКИ и...

Неутрализираха организирана престъпна група за фалшиви пари и документи (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спецпрокуратурата и ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви пари в различни валути, както и на български лични документи, съобщиха от прокуратурата.

Става въпрос за досъдебно производство от края на миналата година. Делото касае организирана престъпна група, занимавала се с изготвяне на неистински официални документи и печатане на фалшиви банкноти от долари и евро. Това съобщи на брифинг пред медиите и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, предаде Novini.bg

,,Операцията по неутрализирането на групата бе проведена в няколко областни града, като Специализираната прокуратура привлече общо шест лица под наказателна отговорност, в т.ч. и лидерът на групата, четири от които за участие в ОПГ, а другите две за вторични престъпления. Най-вероятно към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и още лица”, допълни Маджарова, която разкри също така, че за неутрализирането на групата изключително много са помогнали и от “Сикрет сървис”.

На брифинга бе оповестено още, че въпросната печатница за фалшиви банкноти се е намирала в Слънчев бряг и същата е била разбита отново през 2018 г., но след пак започнала да функционира.

По думите на Валентина Маджарова има осъждани от предходната разбита печатница, но задържаните тогава не получили от съда съответните присъди и те се завърнали към престъпната си дейност. Единият от задържаните през 2018 г., например, получил условна присъда.

Издавали са неистински лични документи, шофьорски книжки, а фалшивите пари са около 410 хил. евро и 360 хиляди долара. Тази група я следим от около година. Със сигурност са станали по-предпазливи в действията си, заяви на брифинга и директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Той допълни, че фалшивите документи са били пласирани основно на територията на нашата страна, като те били изготвяни в работилници в Пловдив и Шумен, докато фалшивите банкноти само в Бургас.

Главен комисар Любомир Янев определи качеството на фалшивите банкноти като “много добро”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X