https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedЕлена Йончева: Политиката е договор с избирателя, не с лидера на партията

Елена Йончева: Политиката е договор с избирателя, не с лидера на партията

Евродепутатът Елена Йончева излезе с критичен пост във Фейсбук. Публикацията й разглежда проблема за благодарността в политиката. Без да споменава конкретни имена, Йончева развива тезата, депутатите следва да вършат онова, за което са изпратени в парламента от своите избиратели, а не да бъдат признателни и послушни към председателите на формациите, в които участва.

Публикуваме целия пост на Елена Йончева без редакторска намеса:

За благодарността в политиката

Не влизаш в политиката, за да си благодарен. Нито да събираш фенове. А да се бориш, да отстояваш позицията, която си заявил. Без оглед на ударите, които ще се стоварят.

Политиката е договор с избирателя, с гражданите, с тези, чиито идеали, въжделения споделяш. Това не е договор с лидера на партията, на който трябва да си благодарен. Послушен. Изпълняващ. Безкритичен.

В едно политическо семейство трябва да сме съмишленици, с обща кауза. Можем да спорим, да критикуваме, можем да бъдем тихи или яростни в своите аргументи. Но не сме група от благодарни към лидера политици.

В българския парламент е пълно с благодарни депутати. Най-благодарни са тези от ГЕРБ. Вождът ги е посочил. Те са благодарни. Защото той има чекмеджета, защото той урежда постове, раздава обществени поръчки.

В БСП имаше най-малко благодарни депутати. Това е партия, в която критичното мислене, диалогът, диспутът е бил част от пътя, по който вървеше левицата. И това й даваше сила.

Днес България е в дъното по всички показатели. Защото е пълно с благодарни един на друг политици.

И когато твоят партиен лидер е изоставил основните принципи, за които се бориш, тогава трябва да го заявиш. Иначе ставаш съучастник на този провал.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X