https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedКои градове в България затягат мерките?

Кои градове в България затягат мерките?

На много места в страната бяха въведени нови по-строги мерки заради британския вариант на коронавируса, който напредва с бързи крачки в цяла България. Още миналата седмица от Националния оперативен щаб препоръчаха регионалните щабове да решават сами дали да затягат мерките.

София

От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.

Обмисля се затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.

Бургас

Моловете и фитнесите в Бургас ще продължат да работят, въпреки предложението на РЗИ-Бургас те да бъдат затворени. Това реши областният кризисен щаб. Работното време на заведенията ще е до 22 ч. В търговските центрове и кафенетата няма да се допускат непълнолетни без придружител.

Учениците от 5 до 12 клас ще преминат на онлайн обучение от 12 март за две седмици. Детските градини няма да бъдат затваряни, посещенията ще са по желание на родителите.

Маските стават задължителни на открито.

Благоевград

Учениците от 5 до 12 клас ще преминат към дистанционна форма на обучение за 14 дни.Мярката влиза в сила от 11 март . Големите търговски центрове, тип мол, фитнесите и театрите затварят врати за същия срок.

Това обявиха днес областният управител Бисер Михайлов и директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов след заседание на Областния оперативен щаб, проведено онлайн и на което бяха обсъдени допълнителните мерки за борба с третата вълна на COVID-19.

Варна

От 15 март се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-ти до 12-ти клас, съобщи днес след заседание на кризисния щаб областният управител Стоян Пасев.

Срокът на заповедта е за две седмици. Учениците от първи до пети клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите.

Преустановява се за всички възрастови групи провеждането в присъствена среда на всички групи извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, спортни празници и други, организирани от училищата. Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия.

Враца

От 00.00 ч. на 11 март 2021 г. за период от 1 месец, на територията на област Враца са в сила следните временни допълнителни противоепидемични мерки:

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ.

Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари.

Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

Регистрираните заведения и ресторанти продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса.

Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 човека.

Шумен

Спират присъствените занятия на учениците от 5 до 12 клас в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в цялата област Шумен от 15 до 26 март включително. Това реши Областният кризисен щаб.

Родителите сами ще решават дали да пускат децата си на детска градина, като това няма да доведе до санкции.

Заведенията няма да бъдат затворени, но ще работят до 22 ч. с капацитет до 50%. На маса ще бъдат допускани не повече от 6 души.

Пазаруването в супер- и хипермаркетите ще става само с колички, като по този начин ще се осигурят по-малък брой клиенти в помещението и спазване на физическата дистанция от 1.5 метра.

Спират репетициите и изявите на танцовите състави. Затварят фитнес центровете, залите за групови занимания, за йога, пилатес и аеробика.

МБАЛ-Шумен е трета в страната по брой пациенти с коронавирусна инфекция. Заболеваемостта е вече 531 на 100 000 души. COVID-отделенията са препълнени и вчера са били пренасочени пациенти към болниците в Дулово, Исперих и Търговище. От днес обаче и там не приемат шуменски пациенти.

Плевен

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Ситуацията с пандемията от COVID-19 е под контрол. Това заяви д-р Красимир Трифонов, заместник-областен управител, след извънредно заседание на областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Забраняват се всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Щабът е решил да се увеличи броят на леглата за COVID-пациенти от 15 на 20 процента в болниците. Ограничава се работното време на ресторантите до 22:00 ч. Позволява се при семейни събирания да бъдат до 10 души. Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите. Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора – изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина. Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито – там, където има струпване на хора, но не по улиците и парковете, уточни д-р Минчев. Нощните заведения остават затворени.

Ямбол

По- строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционно обучение, реши оперативния щаб.

Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност. Отново ще се засилят проверките в големите хранителни магазини.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X