https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedТекстове срещу България от евродоклада за Северна Македония вероятно ще останат

Текстове срещу България от евродоклада за Северна Македония вероятно ще останат

Текстовете срещу действията на София в доклада за напредъка на Северна Македония, който утре ще се дебатира в Европейския парламент, вероятно няма да бъдат оттеглени, предава БНР.

По инициатива на четирима евродепутатите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и един от Зелените, представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи Северна Македония.

Българските власти са призовани  да се въздържат от „подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България“. В текста се приветства „зрелият и балансиран отговор“ на тези провокации от страна на властите в Скопие.

Докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк съобщи, че в  групата „Обнови Европа“ поправката няма да намери подкрепа.

„Няма политическа подкрепа в моята собствена група, защото двустранните въпроси трябва да бъдат решени и във формата на подписаните договори. А договорът от Преспа и договорът от 2017 г. с Република България са от съществено значение за добросъседските отношения. И ако има нещо, което ние можем да направим като Европарламент, е да поощрим изпълнението на договора“.

След заседание на групата на Алианса на социалистите и демократите евродепутатът Петър Витанов обясни пред „Хоризонт“:

„Изразих огромно разочарование от внасянето на тази поправка. Казах, че изпаднахме в ситуация, в която публично трябва да ги осъдим нашите колеги социалисти, иначе ще бъдем обявени за национални предатели“.

Медии в Република Северна Македония коментират, че втори ден властите в София се вълнуват заради поправките в доклада, но дали те ще присъстват в текста, ще стане ясно преди самото обсъждане в Европарламента.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X