https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedНационалната ни сигурност пробита от COVID според Мутафчийски

Националната ни сигурност пробита от COVID според Мутафчийски

Големият брой болни от COVID-19 във Военновъздушните сили на страната, които са били повалени за дълго от инфекцията, е причината националната ни сигурност да бъде поставена под заплаха. Първият брой на списание “Военна медицина” за годината, чийто главен редактор е началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски, разкрива подробности за данните и ситуацията в страната.

Авторите на публикацията отбелязва годността на летците ни след преболедуване на инфекцията: “Пандемията предизвика огромни сътресения в авиационния сектор, като в гражданската авиация се достигна до редуциране на повече от 70% от летателната дейност, във военната авиация се създадоха предпоставки за нарушаване на бойното дежурство и учебно-тренировъчната дейност на летателния състав”.

При авиаторите се налага много строго проследяване на динамиката на заболяването, както и след изчистване от вируса, заявяват медиците. Авиолекарите са натоварени със задачата да направят редица изследвания, включително спирометрия, като при показател по-нисък от 96%, пилотът трябва да се върне за долекуване. Освен това в данните за годишните прегледи се включва и отделна графа за преболедувалите. Ако летецът не покрие теста за физически работен капацитет, му се забранява да се качи на машина поне за 1 месец.

От публикацията става ясно още, че при тежко заболелите пилоти трябва да се изчакат цели 2 месеца до оценка на годността, което поставя в риск националната ни сигурност и въздушното ни пространство заради оредяване на летателния състав на военно-въздушните ни сили.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X