https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияОчакваме 10 000 посещения на месец на руски граждани след 28 юни

Очакваме 10 000 посещения на месец на руски граждани след 28 юни

България може да очаква до 10 000 посещения на руски граждани на месец, след като Русия реши да възобнови полетите до редица страни, сред които и нашата.

Според Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, първоначално у нас се очаква да пристигнат руски граждани, които имат жилище на българското Черноморие, а след това и организирани пътувания, за които вече има готовност и с възстановяването на чартърните полети се очаква броят на руските посещения да достигне 100 000 за годината. Това обаче ще зависи от пандемичната обстановка в Русия, която в момента е сложна.

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи заради свободното в здравно отношение пътуване в страната. Наблюдава се обаче и засилен интерес към родното Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния. За тази година очакванията са в България да пристигнат 1 400 000 румънски туристи. За сравнение техният брой през 2020г. е бил 980 000. Очакванията за другия стратегически пазар за България – Германия, са за до 600 000 посещения в годишен план, като това отново зависи от развитието на пандемичната ситуация и възобновяването на редовните чартърни полети между двете страни.

Прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма са за ръст с до 50 на сто спрямо миналата година за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през 2021г. С възстановяването на така наречения индустриализиран туризъм по чартърни програми, който ще започне от средата на юли и ще бъде много силен през август и септември, се очаква да бъде постигнато удвояване на параметрите спрямо миналата година.

Това означава, че тази година ще можем да постигнем около 8,8 милиона посещения при една оптимистична прогноза, което е значителен ръст в сравнение с изминалата година. По думите на председателя на Института за анализи и оценки в туризма, това би била добра стратегическа цел, при положение, че отворим „зелените коридори“ със страните от ЕС, които са ваксинирали по-голяма част от населението си в сравнение с нашата страна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X