https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСтефан Янев: Порази ме мащаба на това, което заварихме, картината не е...

Стефан Янев: Порази ме мащаба на това, което заварихме, картината не е добра

Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали.

Това каза пред БНР служебният премиер Стефан Янев. По думите му действията на властите са в рамките на закона.

„Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, обществото ще оцени усилията”, допълни служебният министър-председател.

Според него в българския политически живот се забелязва отдалеченост – неангажираност на хората с политическия живот.

„Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо. Партиите да следват хората, а не обратното“, коментира той.

Янев обясни, че очаква в следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене, защото взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление.

Порази ме мащаба на това, което заварихме. Картината не е добра, тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер. Не се опитваме да правим пълна ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други, уточни Янев.

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални: „Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира“.

Той посочи, че служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент.

„В момента имаме типично надпартийно правителство. Не е имало партиен натиск откъдето и да било. Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос и изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум това да се случи“, коментира Янев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X