https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаВ проектокабинета на Слави има и възпитаници на АЕГ "Гео Милев" Русе

В проектокабинета на Слави има и възпитаници на АЕГ “Гео Милев” Русе

В нарочно обръщение по телевизията си 7/8 TV Трифонов изреди имената на хората, които е избрал, като посочи и приоритетите, които стоят пред експертите, които ще представляват изпълнителната власт. Трима от тях са свързани с Русе, а двама от тях са възпитаници на Английската гимназия, пише БРЯГ. Другото важно, на което наблегна Трифонов при представянето на всеки един от тях, бе, че всички знаят по няколко чужди езика.

Най-младият от тримата кандидати за министри, свързани с Русе, е Наталия Митева.

Русенката е на 39 години, говори 4 езика и е завършила АГ „Гео Милев“. За нея е отреден постът на министър на образованието, иновациите и науката. Митева има магистърска степен по публични политики от Мерилендския университет в САЩ и е специализирала „Оценка на въздействието“ към отдела за оценка на Световната банка (International Program for Development Evaluation Training). Част е от международната инвеститорска общност за социално въздействие към департамента по бизнес на Оксфордския университет (Oxford Impact Investing Programme).

Има 10-годишен опит в сферата на образованието и иновациите. Тя е мениджър по образование и социално въздействие в „Телелинк Бизнес Сървисис“, а преди това близо 10 години е била програмен директор на „Добро образование и работни умения“ във фондация „Америка за България“.

Член е на комисията за иновации към Министерството на образованието и науката. Работи с Колумбийския университет в Ню Йорк в сферата на ефективните технологии за преподаване.

Завършилата в Английска гимназия Теодора Генчовска ще е министър на отбраната.

Тя е родена и израсла във Велико Търново, дъщеря е на военен. Завършва АГ “Гео Милев“ през 1990 г. Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната.

Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Генчовска е част от администрацията на президента Румен Радев като главен експерт. В инициативата “Три морета”, която се проведе преди дни, Генчовска фигурира като част от Координационно звено – сновно лице за контакти (POC), член на Българската група на шерпите.

Тя е на 50 години, говори 2 езика.

Ради Найденов и нежната връзка с Русе – съпругата му и раждането на дъщеря му Мира.

Найденов е дипломат от кариерата. Завършил е Университета за национално и световно стопанство. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Бил е извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и е ръководил посолството ни в Берн.

Найденов е министър в служебното правителство на Огнян Герджиков от 2017 г. Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001-2002 г. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя, който по онова време е Сакскобургготски. Говори 4 езика и е на 58 години. Малцина знаят обаче, че точно в дните, когато на “Дондуков” 1 през януари 2017 г. вървят совалките за съставяне на служебно правителство, на спрягания за външен министър дипломат му се наложило и да снове от столицата до потъналия в лед и сняг Русе. Защото тук, на 17 януари 2017 г., се ражда неговата първородна дъщеря Мира. Съпругата му Милена е русенка и решили детето да се роди в родния ѝ град, за да може майка ѝ да помага в грижите за детето. Името ѝ е съставено от първите срички на двамата родители. Дипломатът срещнал русенското девойче в дома на свои приятели български лекари във Виена. Съвсем младата тогава Милена работела като детегледачка на двете деца на семейството. От пламналата от пръв поглед любов се родила трайна връзка, която устояла на времето.

Дали обаче предложеният от Слави Трифонов кабинет ще мине и ще получи одобрението на 46-ия парламент, зависи от много неизвестни. Формациите, които ще влязат в бъдещото Народно събрание, вече изказаха някои опасения за състава на проектоправителството и програмата на ИТН.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X