https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКметът на Русе с призив да не се разпространява фалшива информация

Кметът на Русе с призив да не се разпространява фалшива информация

Кметът Пенчо Милков отправи призив към общинските съветници да не разпространяват фалшиви новини, а да проверяват в сайта на общината и да предоставят на обществеността вярна информация.

Поводът бе сигналът за обществената поръчка за анаеробната инсталация и съмненията, че тя може да е манипулирана. Въпросът бе повдигнат от общинския съветник от СДС Станимир Станчев.

Кметът обясни, че до момента няма такава инсталация, изградена в България. Проекти има в Благоевград и Бургас, които са по-напред от Русе в дейностите. Причината е, че в проекта, заварен от Пенчо Милков, е имало заложено изработване на идеен проект за 600 000 лв., който всъщност е щял да предопредели кой ще вземе поръчката за 23 млн.лв. След разговори с министерството община Русе е била освободена от тази процедура и е минала директно към инженеринг. „Проверете колко участници има за същите процедури в Бургас и Благоевград и колко в Русе. В Русе са в пъти повече, защото са спокойни и знаят, че в Русе започна промяната и поръчките са прозрачни“, обясни Пенчо Милков.

Относно конкретните обвинения, че има конфликт на интереси от участник в процедурата, още преди оповестяването на сигнала, комисията е заменила въпросния човек и няма проблем, предава Русе Медиа.

„Друг е въпросът как са изтекли скрийншотове на документи от монитори в общинска администрация и тук вече аз ще взема мерки“, заяви Пенчо Милков.

Кметът коментира и сепариращата инсталация, която ще бъде оборудвана с техника за милиони левове и ще намали до 8 % общия отпадък. Чрез инсталацията ще се извеждат рециклируемите отпадъци, а друга част от отпадъците ще се преработват в смес за запръстяване. Това ще намали общото количество на отпадъци, които се депонират на сметището и за които общината всяка година плаща отчисления на държавата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X