https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЯнаки Стоилов: Не смятам, че шансовете ВСС да освободи Гешев са големи

Янаки Стоилов: Не смятам, че шансовете ВСС да освободи Гешев са големи

Ще представя мотивите за искането за отстраняване на Иван Гешев на самото заседание на ВСС. Посочил съм няколко основания. Това заяви служебният правосъден министър проф. Янаки Стилов в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че конституцията допуска отстраняване на главния прокурор при тежко престъпление или системно нарушение и не изпълняване на служебните задължения.

„В информацията, която е изпратена от министъра на вътрешните работи, е посочено извършено нарушение – разгласяване на информация, получена чрез СРС-та“, каза Стоилов. Според него тенденциозното използване на информация, придобита чрез СРС-та, е сериозен мотив, редом с други.

Служебният правосъден министър посочи, че сега е входирано искането за отстраняване на главния прокурор, защото тази седмица е постъпил доклад при него. Това го е поставило пред избор да внесе доклада и искането или да го пренебрегне: „Може би няма идеален момент за тази тема“.

„Мнозина коментатори казват, че едва ли ще има ефект от това искане. В рамките на самото правителство отделните министри не са в йерархични отношения. Аз трябва да се опитвам да проявявам обективност, защото съм единствения министър, който работи пряко със съдебната власт. Аз не смятам, че шансовете са големи ВСС да се произнесе по поставеното предложение. Това ще покаже обаче дали те са еманципирани“, каза Янаки Стоилов.

Той обясни, че няма как прокуратурата да бъде извадена от съдебната система чрез законодателство в парламента, защото това изисква свикване на ВНС. „Надявам се никой да не се опитва да тласка страната към нови избори, особено за ВНС. Ние имаме да решаваме остри социални и икономически въпроси“, заяви правосъдният министър.

Според него следващият парламент трябва да бъде отговорен и да е в състояние да решава належащите въпроси.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X