https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЩе дойдат ли наводненията от Германия и у нас?

Ще дойдат ли наводненията от Германия и у нас?

„Катастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас. През следващите дни времето в Западна Европа ще бъде спокойно и засегнатите държави ще могат да се възстановят от бедствието, което ги връхлетя”, обясни пред Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

„След наводненията в Германия българите си подадоха ръце и заваля една добрина“, каза кореспондентът на bTV в Германия Натали Пашева. От самото начало на наводненията тя отразява ситуацията в Германия.

Стотици хора се издирват, все още има места, които са откъснати от света. Кадрите от наводнените места бяха шокиращи, къщи падаха като кибритени кутийки“, каза Пашева.
По думите й все още не е ясно защо жителите на най-тежко пострадалите райони не са били предупредени по-рано за идващото наводнение.

Натали Пашева е разговаряла с десетки наши сънародници в Германия. В един от случаите младо семейство се събужда през нощта от приливната вълна, която залива дома им. Въпреки, че те се спасяват само с дрехите на гърба си, мъжът на следващия ден става доброволец и започва да помага на възрастни хора, засегнати от наводненията.
„Във връзка сме с консулствата ни. Засега няма информация за бедстващи българи, надяваме се така и да си остане“, каза още тя „Процесът по възстановяване ще трае дълго. Сега приоритет е да се оправи инфраструктурата“, каза Пашева.

Бел.Ред.: Причините за тежките наводнения са комплексни и германските власти ще направят анализ. Но основно можем да ги очертам в две посоки – първо, проливните валежи, и второ – строителство на инфраструктура по пътя на големите води. Най-лесно и най-неточно е да обвиняваме климатичните промени за тези наводнения. Тук климатичните промени нямат роля. Независимо какво говорят властите, защото е много по лесно да се оправдаеш с нещо като климата, отколкото да поемеш отговорнст за несвършена работа. А в исторически план, подобни наводнения е имало и в минаталото, ща има и в бъдеще. Задача на власитте е да предвиждат подобни високи води и да предприемата предварително мерки за избягване на такива ситуации.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X