https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Демократична България" ще търси възможности за подкрепа на кабинет, но не на...

“Демократична България” ще търси възможности за подкрепа на кабинет, но не на всяка цена

Подкрепата на “Демократична България” за кабинет на “Има такъв народ” ще зависи от готовността на партията на Слави Трифонов заедно да опитват да съберат мнозинство. Това коментира пред Нова телевизия съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Първата политическа сила (с 65 депутати) вече обяви, че ще предложи проектокабинет и оставя на останалите партии в парламента сами да преценят дали да го подкрепят или не.

Иванов коментира, че пред обединението има рискове както ако подкрепят, така и ако не подкрепят кабинет на първата политическа сила, “но отговорното е да положим опит при първия мандат, но при ясни параметри какво управление ще имаме и около какво ще се обединим, да опитаме, но не на всяка цена”. По думите му “Демократична България” има ръст на избирателите, защото показва яснота как постига целите си и последователността, с която го прави, е част от отговорността към тях. Той даде пример с работата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, който до преди година е изглеждала немислимо, а вече намира подкрепа и у президента, и у някои партии, включително у БСП, която е сменила позицията си.

Запитан дали “Демократична България” ще подкрепи Ива Митева от “Има такъв народ” за председател на Народното събрание, какъвто тя беше и в предходния парламент, Иванов отговори, че подкрепата е нещо, което се търси, а до този момент коалицията не е информирана кой кандидат ще бъде излъчен и не й е поискана подкрепа. “Нямаме план да издигаме свой кандидат, нека да видим какви други кандидати има и кой ще потърси нашата подкрепа”, каза Иванов, опровергавайки публикации, че коалицията кадрува по този въпрос.

Иванов изрази убеденост, че в следващото Народно събрание ще бъде създадена комисия, която да се заеме сериозно с дейността на главния прокурор. “Доверието в твърденията на българската прокуратура е катастрофално ниско не само в България, но и в ЕС. Това удря българската държавност в сърцето”, аргументира се той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X