https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКирил Петков: Най-голямата мечта на ГЕРБ е да не бъда министър

Кирил Петков: Най-голямата мечта на ГЕРБ е да не бъда министър

„Чрез административни процедурки не може да се опитваме да отстраняваме министри и народни представители.“

Така коментира на влизане за КСНС икономическият министър Кирил Петков казуса с канадското гражданство.

Той допусна, че това са атаки срещу него, които доказват, че си е свършил добре работата.

“Не трябва да допускаме актове на чужди държави да определят бъдещето на България”, добави той и обясни, че като български гражданин е направил всичко, което се е изисквало, за да може да поеме поста на служебен министър.

„Още през април съм направил волеизлияние, което е нотариално заверено, изпратих веднага документацията към Канада заедно с платената такса и всеки момент чакам решението“, обясни служебният министър.

Той прочете и решение 15 от Конституцията от 1995 г., с което аргументира, че ако има български гражданин чуждо гражданство и иска да влезе в управление на страната, може да се откаже от второто си гражданство.

„Наличието на чуждо освен българско гражданство на едно пълнолетно лице е въпрос на собствен избор, чуждото гражданство не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в РБ – достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското“, изчете решението Петков.

Той обясни, че е направил всичко необходимо.

„Направил съм всички административни стъпки, преди да съм министър. Не може българският суверенитет и кой да народен представител да се подчинява на трета страна и административните й актове. Това е силен въпрос, има много българи извън страната и искаме ли да спрем когато са направили всичките действия да се откажат, да не могат да участват в управлението на България“, каза още служебният икономически министър.

По повод изказаното по-рано от ГЕРБ, че може всички негови актове да се обявят за нищожни той коментира:

„Сигурно това е най-голямата им мечта и да върнат управителите на ББР. Ако се опитват да ударят под кръста така, може би това е и голямата им мечта – искат да не съм министър“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X