https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСтаматов: Тази учебна година ще стартира по доста различен начин

Стаматов: Тази учебна година ще стартира по доста различен начин

Най-вероятно учебната година в цялата страна ще стартира по един доста различен начин.

Това каза в „Тази сутрин“ Диян Стаматов, директор на 119. СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Някъде няма да има проблем – особено в зелените и жълтите зони, но там, където нещата са в червената и тъмночервената зона, вероятността да има неприсъствено обучение е много голяма“, каза Стаматов.

По думите му на много места директорите и педагогическите колективи трябва да се съобразят с нагласите на родителите, което не е лесен казус.

Според Стаматов през изминалата учебна година е имало училища, където не е било нужно да се преминава към дистанционна форма на обучение поради липса на заболели в колектива и учениците.

„Тъкмо локалният подход е гъвкавият и възможен за прилагане. Той обаче е малко по-специфичен, особено в малките населени места, където невинаги всички се съгласяват с взетото решение“, коментира още Диян Стаматов.

Според него най-потърпевши през миналата учебна година са били учениците от 5. и 6. клас, както и деветокласниците.

Най-опасно обаче от гледна точка на недостатъчната присъствена форма на обучение е за учениците от началния етап – от 1. до 4. клас и затова според него е добре те да преминават към дистанционно обучение последни.

Според официалната статистика повече от 45% от директорите в страната са ваксинирани, което според Стаматов е висок процент. От учителите повече 35% са ваксинираните, което също е висок процент, смята той.

„Това е личен избор. Не бива при настоящата ситуация да има усещане за натиск както за ваксиниране, така и за неваксиниране“, на мнение е Диян Стаматов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X