https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВлиза в сила нов механизъм за редукцията на индивидуалния коефициент при пенсиониране

Влиза в сила нов механизъм за редукцията на индивидуалния коефициент при пенсиониране

От 1 септември влизат в сила разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които се променя механизмът за определяне на намалението на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 г., осигурявани в универсален пенсионен фонд (УПФ).

С новите разпоредби се цели постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщава Националният осигурителен институт.

Не по-късно от 30 септември догодина може да се подаде молба за преизчисляване на коефициента на намаление на пенсията, отпускана от НОИ.

Правилото важи за хора, които получават пенсии и от държавата, и от универсален пенсионен фонд, тъй като при тях осигурителният доход в държавния фонд е намален заради вноските в частния.

Тъй като от началото на следващия месец влиза нов начин за изчисляване на това намаление, може да се подаде молба за преизчисляването му. Тя ще бъде удовлетворена, единствено ако е в полза на пенсионера.

“Трябва да се има предвид, че ефектът от преизчисляването на отпуснатата пенсия е строго индивидуален”, предупреждават от осигурителния институт. При някои пенсии може да има осезаем положителен ефект, но при други преизчислението да не доведе до покачване на пенсията.

Посочените промени ще се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г., както и на пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер, посочват от НОИ.
Новите положения ще се прилагат при изчисляването на индивидуалния коефициент както по разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата преди 2019 г. (старата методика), така и по текстовете, приложими за пенсии, отпуснати след това (новата методика).

Изрична разпоредба е предвидена за трудовите пенсии с определен действителен размер с намален индивидуален коефициент, които са отпуснати с начална дата преди началото на септември 2021 г.

В момента Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща общо 172 226 такива пенсии. Всеки пенсионер с такава пенсия ще може да подаде заявление с искане за преизчисляването ѝ с индивидуален коефициент, намален съгласно новите разпоредби, ако това е по-благоприятно за него.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X