https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНСО ще охранява бившите президенти само 6 месеца

НСО ще охранява бившите президенти само 6 месеца

Бившите президенти ще получават охрана от НСО само за 6 месеца след края на мандата си в „Дондуков“ 2, а не както досега в продължение на цяла година. Това гласят промените в Закона за НСО, които депутати от ИТН, начело с шефката на НС Ива Митева, внесоха в деловодството на парламента в петък. Тя анонсира поправките още през седмицата, като добави, че главният прокурор няма да има повече право на охрана от службата.

От текстовете се вижда обаче, че обвинител номер 1 ще запази правото си на специализиран транспорт – т.е. кола от НС, каквото имат съдиите от КС, както и шефовете на ВКС и ВАС. Отделно от това изрично е записано, че и Бюрото за защита към прокуратурата няма да може да охранява главния прокурор, а само редовите обвинители и следователи.

Без специализиран транспорт от службата обаче остава не само кметът на София и заместник-шефовете на НС, но и бившите председатели на парламента. Изрично е записано, че комисията, която се оглавява от шефа на НСО и взима решенията кой да се охранява и има ли заплахи, ще трябва да взима тези решения мотивирано и единодушно. Освен директора на службата в комисията по принцип влизат МВР министърът и председателят на ДАНС.

Изрично е записано, че шефът на службата на всеки три месеца трябва да докладва пред ресорната комисия в НС.

Маха се възможността по искане на дадена партия НСО да охранява мероприятие, ако в него участва охраняемо лице. В новите текстове е записано, че НСО могат да охраняват други мероприятия само по искане на държавен орган и при възможност от страна на самата служба.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X