https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораУчебната година в Русенския университет започва присъствено

Учебната година в Русенския университет започва присъствено

Висшите учебни заведения са подготвени за всякакви сценарии пред ковид обстановката в страната.

Темата коментира в ефира на БНТ ректорът на Русенския университет “Ангел Кънчев” проф. Христо Белоев.

В Русенския университет засега започват присъствено обучение:

“Имайки опита от изтеклата учебна година, в която започнахме присъствено – 6 седмици, след това преминахме на онлайн обучение, сме се подготвили във всеки един момент да превключим на друг вид обучение”, заяви ректорът.

В университета са разработени няколко варианта – единият е изцяло присъствено обучение, при което се спазват всички противоепидемични мерки. Има готовност и някои курсове да не се посещават, в зависимост от заболеваемостта в страната.

Според проф. Белоев е доста трудно да има критерии за ваксинация на студентите, по подобие на Медицинския университет в Пловдив.

“Те са пълнолетни граждани, това трябва да бъде един осъзнат акт”, заяви той.

По думите му 55% от преподавателите и служителите в РУ са ваксинирани, а заедно с преболедувалите – около 60% са защитени. Той подчерта, че и през тази година ще направят кампания за ваксиниране сред останалите преподаватели.

Ректорът обясни, че през изминалите две години всеки един преподавател ежеседмично е представял доклади за проведеното онлайн обучение. Той заяви, че като резултат от това, в началото на миналата учебна година в РУ са започнали с почти 100% онлайн базирани учебни ресурси.

“Всеки би си задал въпроса дали студентите не ползват някакви други методи. Искам да уверя всички, че има разработена процедура за онлайн полагане на изпити, онлайн заверяване на семестри. Изпитите протичат доста добре и ако студентът иска да направи нещо не както трябва, преподавателят го забелязва”, отбеляза проф. Белоев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X