https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБизнесът е ощетен с над 50 млн. лв. заради поскъпналия ток

Бизнесът е ощетен с над 50 млн. лв. заради поскъпналия ток

С 53 милиона лева е ощетен българският бизнес за 10 дни, заради рязкото поскъпване на тока на свободния пазар, стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по ревизията на управлението за последните пет години. Комисията изслушва ръководството на Българската независима енергийна борса. В заседанието участват също представители на ТЕЦ „Марица Изток” 2, на КЕВР, АЕЦ Козлодуй, Електроенергиния системен оператор, енергийното министерство и браншови организации.

В резултат на драстичния скок на цената на тока на борсата много от големите фирми са обявили, че спират работа и се готвят за протести, както и че ако не се вземат незабавни мерки ще има фалити, хиляди безработни и повишаване цените на основните продукти, вклчително за битовите потребители, обясни председателят на комисията Мая Манолова.

“Според изявления на работодателските организации и на представители на бизнеса, две са основните причини, които се използват като основание за повишаването на цената на тока – От 158 лв. в края на юли до 330 лв. в началото на август. Едната причина за това е присъединяването към Единния европейски пазар за електрическа енергия с Гърция, което не е направено едновременно с Румъния. Втората причина, която се изтъква, е изкуственият дефицит в ликвидността, създаден от непазарното поведение на ТЕЦ Марица Изток 2”, коментира Манолова.

Депутатите поставиха въпроса защо в началото на рязкото повищение на борсовите цени държавният ТЕЦ Марица Изток 2 е работил само с един блок. Според тях ако централата е работила на пълна мощност, това е щяло да понижи цените. Изпълнителният директор Живко Динчев отговори, че три от блоковете на централата са били в ремонт. По думите му централата произвежза базов ток, който няма нищо общо с ткок, който се тръгува по сегмента „Ден напред”.

За пазарните обединение директорът на независимата енергийна борса Констанин Константинов обясни, че те улесняват търговията на тока, но не се отразяват на цените на електроенергията. Заседанието на комисията продължава.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X