https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаСпират мобилния кабинет за ваксиниране в Бяла заради подигравки

Спират мобилния кабинет за ваксиниране в Бяла заради подигравки

Две седмици вече мобилният ваксинационен кабинет към МБАЛ „Юлия Вревска“ обикаля 10 населени места в община Бяла, за да се имунизира желаещите жители.

Данните показват, че през първата седмица са го посетили едва 48 души, а през втората – 40, предава “Бряг”. Кметът Димитър Славов и прокуристът на болницата Димитър Димитров заявиха, че получените резултати показват много слаб интерес към имунизацията. На 29 август Димитров заяви за в. „Нива“, че мобилният кабинет ще спре да работи и да обикаля района.

За проблемите в процеса на ваксинирането по време на настъпващата четвърта ковид вълна разговаряме с Димитър Димитров.

– Г-н Димитров, как си обяснявате изключително слабия интерес към ваксинирането?

– Много сме разочаровани от резултатите от дейността на мобилния ваксинационен кабинет на нашата болница. Вместо пет минути безплатна ваксина и поне няколко месеца спокойствие, хората избраха страха и риска от заболяване. Мобилният кабинет е обект на подигравки и обиди от хората. Ние не заслужаваме такова отношение. Някои започват да ни обясняват колко умрели ваксинирани има, други пък смятат, че имунизираме за пари, а трети идват и казват: „Стига с тези глупости, едно кръвно ми измерете“.

А в същото време лечебните заведения вече са препълнени с ковид заразени. Ние им казваме, че в момента

новият щам е много по-заразен от предишния, разпространява се много по-бързо,

много по-лесно и много по-масово. В същото време обаче в района ни се провеждат весели мероприятия, защото определени хора не могат да проумеят заразата. Ето, при нас една 50-годишна жена почина. Тя също беше ходила на сватба. Жената имаше диабет, беше с бъбречна недостатъчност и на диализно лечение – много увредена жена. Ковид вирусът я съсипа за един ден. Още като дойде заразена, аз я попитах защо е ходила на сватба, а тя отговори: “Ама ние не можем да не отидем, те са ни роднини“. Е, вижте сега резултата.

Ние казваме така: ваксината не гарантира, че няма да се разболееш, ето, имаме и ваксинирани, които са се разболели. Но тия хора, които са ваксинирани, а сега са болни, поддържат температура от 37.3 градуса или загуба на вкус или обоняние, но нямат задух, няма ги тежките увреждания, усложнения и т.н. Ние това искаме да обясним на хората. Обаче

всички говорят за чипосване, 5G, че който се ваксинирал ставал импотентен

Да, който е бил импотентен, пак ще бъде импотентен след ваксината, няма да е друго. Ама те импотентните мозъци са по-опасни от другата импотентност. Нашата цел е да се ваксинират повече хора, за да изкарат заболяването по-леко.

Сега вече сме под голям натиск от четвъртата вълна. Преди 3 седмици от Полско Косово дойдоха 4 човека с положителни проби, които не се познават помежду си и никъде не са били заедно. Това означаваше, че са избухнали 4 огнища. Тогава се обадих на кмета и му казах : “Полско Косово гори!“. Две седмици по-късно, моите думи се потвърждават на 1000%, защото в селото има 32 случая, а само двама жители са ваксинирани. Другите села, които горят, са Обретеник и Горно Абланово. Там също има хора, които са дошли оттук – оттам и също са били на мероприятия и това са резултатите. Хората си правят купон на 14-ия ден от карантината им. Като падне карантината, това за тях е повод за напиване и събиране на нови тумби.

– Колко са ваксинираните жители в района на Бяла?

– Нашият ваксинационен център в болницата провежда имунизации регулярно извън мобилния ваксинационен кабинет. За една седмица в Държавната психиатрична болница сме имунизирани около 50 човека. Направихме нови дози в село Острица, ваксинирахме хора в шивашка фирма в Борово. Така че нашият кабинет работи при засилен интерес. В момента броят на ваксинираните при нас наближава 2000. От тях 1900 са с две дози и още стотина изчакват втората си доза. Нашият регион е около 36 000 души – Бяла, Борово, Ценово и Две могили. Като махнем децата, ще останат около 28 000. Това означава, че в региона ваксинираните са едва 7% от всички жители.

– Кои са най-предпочитаните ваксини?

– „Пфайзер“ е личният момък или личната мома сред ваксините, защото е най-исканата. След това е „Модерна“, защото е модерна. Хората така си мислят – „Модерна“ е нещо ново, съременно, на мода. „Йансен“ е предпочитана като еднократна ваксина. Който го е страх да се боде два пъти, предпочита този препарат. А „АстраЗенека“ е за хората, които разсъждават прагматично. Тя е от този тип ваксини, които се правят за децата. Тя си е класическата ваксина, така че си има хора, които си я предпочитат нея.

– Преди началото на учебната година има ли ученици, които се ваксинират?

– Появяват се, но са единични случаи. Това са деца, които са под въздействието на своите родители. Ние на всички обясняваме, че ваксината не ти гарантира, че няма да се разболееш. Може да се разболееш, но ще караш заболяването по-леко. И няма да стигнеш до болница.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X