https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЧетвърт час ще спести всяко лице, избрало да се преброи електронно

Четвърт час ще спести всяко лице, избрало да се преброи електронно

Между 10 и 15 минути се оказва, че е разликата в това дали човек ще избере да се преброи електронно или на хартия. Това стана ясно от провелата се по-рано през деня пресконференция, в която участваха заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и директорът Териториалното статистическо бюро Диана Самхарадзе. Предварителен анализ на Националния статистически институт сочи, че средно електронното преброяване ще отнеме около 10 минути на човек, а за посещението на преброител ще трябва да се отделят около 20 минути за едно лице.

Приблизително 20 – 25 минути ще са необходими за преброяването на четиричленно домакинство, докато за преброяването на хартия е нужен около час. Припомняме, че от 0.00 часа на 7 септември до 24.00 часа на 17 септември 2021 г. всеки ще може да се преброи онлайн чрез попълване на електронна преброителна карта. От 8.00 часа на 18 септември до 20.00 часа на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещенията на жилищата и домакинствата. Независимо че дадено лице е избрало да се преброи електронно, то пак ще бъде посетено от преброител, но само за да вземе генерирания 15 цифрен код от дигиталното преброяване и да провери дали има пропуснато регистрирано лице. В случай на такъв казус, лицето ще трябва да се преброи на хартия. Преброителите ще могат да посещават адреси само между 18 септември и 3 октомври и задължително трябва да се легитимират. За да се избегнат злоупотреби, баджовете им разполагат със специален идентификационен номер, който може да бъде проверен на *2021. По този начин посетеното лице ще може веднага да получи информация дали човекът срещу него е наистина преброител. Поставените под карантина лица няма да бъдат посещавани, но ще могат да бъдат интервюирани по телефона. За да се избегне прекия контакт между електронно преброилите се и преброителите на терен, от НСИ са разработили специален флаер, който ще може да бъде закачен на входната врата на всяко домакинство. Препоръчва се преброителите да не бъдат канени в къщите на хората, за да се избегне евентуално предаване на Covid-19 и съответно анкетирането да се случва в общите пространствата на кооперациите на по-голямо отстояние един от друг при спазване на всички противоепидемични мерки. Препоръчва се студентите да се преброят в жилищата, където живеят към момента, поради това, че на повечето места академичната година все още няма да е стартирала или е възможно да бъде дистанционна. Лицата, които са настанени в лечебни заведения или места за настаняване, не трябва да бъдат включвани от близките си в семейното жилище, защото те ще бъдат преброени като временно присъстващи лица. От Националния статистически институт са категорични, че това няма да доведе до изкривяване на данните.

Специално внимание ще бъде отделено и на две извадкови изследвания. Става дума за раждаемост и миграция, които са особено важни показатели за броя на населението. Всеки, които желае да преброи свои роднини електронно, трябва да го направи с отделна регистрация и допълнителен e-mail.

843 лица ще бъдат на терен в Русенско за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в страната, като 674 от тях са преброителите. Най-много преброители ще има в най-голямата община, а именно Русе – 434, а най-малко ще са в Борово – 22-ма. Цялата област е разделена на 943 преброителни участъка, като само за община Русе те са 622.

За отказ от преброяване е предвидена и глоба в размер на 160 лева на лице, но от НСИ са категорични, че не това им е целта и ще проявяват максимална гъвкавост и разбиране спрямо всеки. Те уверяват населението, че са предприети и всички необходими мерки за защита на личните им данни.

Заместник областният управител д-р Стефка Караколева, която е и председател на Областната преброителна комисия апелира към гражданите да подходят отговорно и да се включат в преброяването още докато имат възможност за електронно такова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X