https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСтана ясно кога ще има разрешение за ферибота Русе - Гюргево

Стана ясно кога ще има разрешение за ферибота Русе – Гюргево

Официално разрешение за експлоатирането на фериботната линия от Русе до Гюргево ще бъде взето до средата на октомври.

За целта се създава експертна българо-румънска комисия, която ще следи за реализирането на проекта. Това решиха днес на заседание в Русе областният управител Борислав Българинов, генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну.

Двете страни се договориха за ръководител на комисията да бъде избран български представител. Очаква се още комисията да следи за маршрута, разписанието и спазването на мерките за безопасност при речния транспорт на стоки и хора. Предвижда се след като комисията започне своята работа да бъде обявена и обществена поръчка за избор на превозвач.

От румънска страна продължават срещите с институции, така че и там да се предприемат своевременни мерки за възобновяването на фериботния терминал.

„Удовлетворен съм, че обединяваме усилията си, надявам се и по-нататъшните действия да се развиват по план. За мен е важно фериботът да започне да функционира преди настъпването на зимата. От българска страна сме на финалата права, очакванията ми са и нашите партньори от северната ни съседка да се справят навреме с поетите ангажименти.“, каза Българинов.

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, заместник-генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Николай Найденов, експерти от България и Румъния, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Целта е фериботът да бъде ползван за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята е да има два кораба, като на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока. Цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от час и половина и това е в най-лошият сценарий. Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още максимум по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X