https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДо края на 2023 година ще се чудят къде точно да се...

До края на 2023 година ще се чудят къде точно да се намира новият мост над Дунав

Подобряването на инфраструктурата, разработването на съвместни проекти за развитието на трансграничния регион Русе – Гюргево и реализирането на общи културни мероприятия бяха само част от темите, по които областният управител Борислав Българинов и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева говориха в ефира на една от най-гледаните телевизии в Румъния – Open TV.

Българинов заяви, че до края на 2023 година правителствата на България и Румъния трябва да решат къде точно ще се намира новият мост над река Дунав. По негови думи везните за сега са категорично наклонени към района на Русе и Гюргево. Подкрепа за това съоръжението да се построи тук е дадена от няколко министерства, включително и от служебния премиер Стефан Янев. Българинов обяснява необходимостта от изграждането на моста тук и с историческите предпоставки. „Още от римско време от тук е бил най-краткият път от Азия и Егея към Европа и обратно.“, коментира той. Според него изграденият мост между Видин и Калафат не е довел до облекчаване на трафика и е пример за взето управленско решение без детайлен анализ. Искане за това мостът да се намира тук има и от други областни управители, през чийто области преминава тежкотоварният трафик. Освен това изграждането на мост тук се интегрира напълно с правителствените приоритети за следващите години, като построяването на автомагистрала между Русе и Велико Търново и изграждането на тунели под Стара планина съответно към Гърция и Турция. Българинов посочи още, че започва активна работа и за изготвянето на идеен проект за изграждането на моста при Русе и Гюргево. Той ще се съставя паралелно от българска и румънска страна и в него ще бъдат представени всички необходими детайли, като точно място на строеж, височина, ширина и други технически спецификации. Очаква се подобен род дейност да допринесе за осигуряването на финансиране от Европейската комисия в максимално кратки срокове веднага след като има яснота по спецификациите на моста.

Бяха засегнати и други теми, свързани с организирането на съвместни изложби, както и разработването на проекти в различни сфери – като възобновяема енергетика, култура и подобряване на критичната инфраструктура.

Колкото до изявлението на Лили Ганчева, то бе обобщено, че нейната функция се изразява най-ярко в приемственост след всяка политическа промяна от двете страни на река Дунав. „Заедно сме по-успешни, особено когато има и приемственост и разбирателство.“, допълни още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X