https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаЦяло училище в Бяла минава на онлайн обучение заради 16 заразени ученици

Цяло училище в Бяла минава на онлайн обучение заради 16 заразени ученици

Със заповед на просветния министър от днес до 15 октомври всички ученици от СУ „П.Волов“ в Бяла минават на онлайн обучение заради заразени с ковид деца и преподаватели. Това е първото училище в областта, в което учебният процес ще бъде дистанционен за всички класове.

„Имаме потвърдени положителни ковид теста на 16 деца от различни паралелки – каза директорката на училището Албена Кирова. – Според насоките за работа, изпратени от МОН, всяко болно дете означава карантинирана паралелка. Затова в училището 16 паралелки минаха под карантина. В началото първите заразени ученици бяха все от различни класове и затова само за два часа се наложи да карантинираме три паралелки. През следващия ден още три паралелки минаха под карантина“. Усложняващата се ситуация в четвъртък е принудила Кирова да алармира местния Общински кризисен щаб. На свое заседание в петък той е решил да се поиска от Министерството на образованието и науката позволение училището да премине на дистанционно обучение, предава Бряг.

Болни има и сред учителите. От преподавателите трима са с доказан ковид тест, има и служител, който е от непедагогическия персонал. Още шестима учители са в болнични по различни причини. Ето защо преценката на ръководството е била, че с наличния педагогически състав не може да се обезпечи нормалния учебен процес. „Няма заместващи учители, няма хора, които да са съгласни да влязат в клас и да заместват болните – обясни директорката. – Този проблем с липсващите заместващи учители стои в последните години, но се задълбочи през пандемията, защото обикновено по заместване работят пенсионирали се колеги, които сега отказват да влязат в клас, защото се страхуват“, допълни Кирова. В учебното заведение над 32% от персонала е ваксиниран и поне още толкова са преболедували заразата.

Тревогата на директорката била подкрепена и от голяма част от родителите, които по принцип не са настроени положително към електроннната среда на обучение. След като пред очите им започнал да се увеличава броят на заразените деца обаче, сред част от родителите също се появило напрежение. Те започнали да се обаждат на директорката, притеснени от ситуацията. Много сигнали са подавани и в електронния дневник с въпроса как ще продължи обучението. Според Кирова напрежението изведнъж се снижило, след като родителите разбрали, че децата им няма да учат присъствено. Засега няма постъпили ученици в болницата.

„На децата обаче не им е приятно да си остават вкъщи, дори и на най-големите не им се стои у дома“, коментира Кирова. Тя увери, че преди децата да се върнат в клас, цялото училище ще бъде дезинфекцирано.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X