https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Светлин Стоянов: Очаквам още по-висок резултат на ИТН в Русе

Светлин Стоянов: Очаквам още по-висок резултат на ИТН в Русе

Светлин Стоянов е областен координатор на Има такъв народ за Русе. Той е завършил Езикова гимназия „Гео Милев“ в Русе с английски език. Магистър е по икономика от УНСС София. Работил е в няколко търговски банки, 8 години е бил офицер в НСО с чин „Капитан“. В периода 1997 – 2001 г. е в екипа за охрана на премиера Иван Костов, 2001 – 2004 г. в екипа за охрана на председателя на НС Огнян Герджиков. През 2007-2008 г. е административен директор на „Нестле“- България. От 2012 г. до 2016 г. е отговорник охрана във Френското посолство, а от 2016 г.   е шеф на охраната на посолството на Саудитска Арабия в България. Народен представител е от ИТН в 45-тото и 46-тото Народно събрание.

Какво успяхте да свършите като народен представител от Русе. Имахте най-много депутати?

-Лично аз успях да се опитам да прокарам два закона в Народното събрание. Единият беше за Бюрото за защита на свидетели към прокуратурата, както и промените в Закона за НСО, по които работихме с Ива Митева и Николай Хаджигенов.

-Животът и на този парламент се оказа кратък, за да бъдат засегнати регионалните проблеми – мръсният въздух и магистралата Русе-Велико Търново.

-Да, така е. Успях да съдействам за разрешаването на проблем в индустриалната зона в Русе.  Тогава разговарях с кмета на Русе Пенчо Милков, който реагира адекватно и проблемът беше решен. Магистралата Велико Търново – Русе ни е приоретет. Господин Слави Трифонов го спомена като основен приоритет при представянето на нашето правителство. Бях сложил каруцата пред коня. Имах разговор и с номинирания за премиер Пламен Николов, който е от Шумен. С него говорихме отсечката да се случи максимално скоро.

-Очаквате ли отлив на избиратели на предстоящия вот?

-Социолозите тази година познават само датата на изборите. Голяма част от тях ни даваха второ място на последните избори, а ние спечелихме. Да, имаше решения, които не се приеха добре от обществото. Ядрото в Русе е твърдо, не очаквам отлив, а дори напротив – по-висок резултат.

-Отново ли очаквате три депутатски места или на този етап по-реално е да са две?

-Все още не мога да коментирам много за листата ти, защото не е утвърдена от централното ръководство. Все още не знам дали ще бъда в нея. Аз бях два мандата депутат. Не е задължително областният координатор да е водач на листата. Този път тя ще бъде по-голяма от предходните избори. На 4 април издигнахме 9 човека, на изборите през юли бяха 12 души, а сега на тези избори ще издигнем 15 кандидати.

-Това с какво ще подобри резултата, освен, че и роднините им ще гласуват за тях? Какви хора ще има в нея?

-В листата ще бъдат всички общински координатори. Имаме много млади и успешни хора, работещи в Русе, работили в чужбина. 6 от тях са от Английската гимназия в Русе.

-Всички ли ще бъдат местни?

-Да, всички ще са си от Русе. Някои се опитваха да ме обвинят, че не съм от Русе, но аз съм живял и израснал тук.

-Дори да не сте в листата се очаква като областен координатор да отговаряте за кампанията.  На каква кампания ще заложите?

-Да, изцяло моя е отговорността, независимо дали ще съм в листата.  Кампанията ще бъде малко по-различна. По време на кампаниите досега не се бях срещал с медии.

-Такава беше медийната политика на партията.

-Да, сега вече е по-отворена. Ще заложим на срещите с хората, ще обърнем внимание и на кварталите на Русе, където имаме 38%.

-Няма да разчитате единствено на името на Слави Трифонов на тези избори?

Името на Слави Трифонов отново ще помага много, но вече е нормално хората да обръщат внимание и на нас.

Снимка: Ruse.news

-Преди няколко месеца в интервю бившият шеф на НСО Димитър Владимиров заяви, че сте били уволнен от службата заради връзки с подземния свят. Възможно ли е това да повлияе за вашето място в листата?

Не, не би трябвало. Аз след това дадох отговор и пред друга медия. Не искам да го коментирам, той е много възрастен човек. Неговата изява беше свързана със закона, който исках да променя. И са му казали да изрови нещо, за да претопля стари манджи. Той има два инфаркта и инсулт. Не е морално към такъв човек да се изказвам. Него го махнаха през 2004 година, тогава бях шеф на комисията, която го изслуша и съм чел мотиви и обяснения, както и сигналите.

Приемате ли го като атака, която цели да ви дискретидира?

-Тази атака не може да ме дискредитира. Аз имам спечелени конкурси в Европейската комисия. Аз съм единственият българин, поканен лично от НАТО за охрана на генералния секретар. Аз бях единствен от частния сектор, докато другите бяха от спецслужби на различните държави. НАТО проверява кой да вземе, особено за лична охрана.

Водач на листата на “Продължаваме промяната” в Русе по всяка вероятност ще бъде собственикът на ЕКОНТ. Приемате ли го като конкуренция и бихте ли работили с него?

Отношенията ни с тях ще бъдат диалогични, компромисни и в рамките на добрия тон. Бих работил с всеки. ИТН в Русе подкрепи госпожа Хинкова от БСП за председател на РИК. Имам преки впечатления от нея на изборите на 4 април и 11 юли, тя си върши прекрасно работата. И от ГЕРБ да беше Хинкова, щяхме да я подкрепим. Не е важно от коя партия си, а да си вършиш работата.

Имаше протегната ръка от кмета на Русе и от областния управител, който свика дискусия за проблемите на региона. Как работите с местната власт?

Имам добри контакти с господин Българинов и с господин Милков.

Защо никой от ИТН не присъства на тази дискусия?

-Не искам да се оправдам, просто тогава бях насрочил заседание на парламентарната комисия, колегите също имаха участия в комисии.

Ако станете народен представител отново ще обръщате ли повече внимание на проблемите на Русе?

Искам да свърша едно нещо за Русе, но да го свърша и да е като хората.

Кое е то?

-Много ми се иска да е магистралата Велико Търново – Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X