https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеПенчо Милков свика общинския кризисен щаб заради повишената заболеваемост от COVID-19

Пенчо Милков свика общинския кризисен щаб заради повишената заболеваемост от COVID-19

Русе е в червената зона на база 14-дневна заболеваемост от COVID-19, като диагностицираните са 387.43 на 100 000 души. По тази причина кметът Пенчо Милков свика общинския кризисен щаб за справяне с пандемията.

Данните показват трайна тенденция за повишаване нивото на заболяемост и се наблюдава огнищно разпространение на заразата с тенденция към дифузно разпространение.

“В ковид отделенията на болниците през последните дни няма приет нито един ваксиниран срещу инфекцията”, обяви директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева.

На срещата в общината присъстваха още заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ инж. Иван Иванов, Алисе Муртезова – административен директор на Лечебни заведения „Медика“, управителят на Тубдиспансера д-р Светослав Дачев, управителят на КОЦ-Русе Камен Кожухаров и служители на дирекции и отдели от Община Русе.

По думите на д-р Генева за периода от 15.09. до 13.10. са потвърдени 81 случая на COVID-19 в училищата на територията на общината – 79 от тях при ученици и 2 при учители. Директорът на РЗИ изнесе данни и за регистриран епидемичен взрив в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания “Милосърдие”, в който за периода 28.09. – 11.10. са регистрирани 22 случая на заразени с COVID-19.

Д-р Генева подчерта, че ваксинациите в РЗИ продължават, както и във временните имунизационни пунктове, но в сравнение с останалите държави от ЕС, нивото на ваксинирани граждани у нас е изключително ниско.

На срещата стана ясно, че УМБАЛ „Канев“ разполага със свободни ковид легла, като на този етап са приети 105 пациенти. Различна е ситуацията в „Медика“, където след пожара преди дни са блокирани 29 легла, а останалите 86 са заети. Алисе Муртезова заяви, че очаква съвсем скоро блокираните легла да бъдат освободени за прием на още пациенти.

Кметът Пенчо Милков предложи да се създаде организация за подпомагане на болничните заведения в Русе с всички възможни ресурси и заяви, че иска общината да е сред първите в страната, които реагират бързо и адекватно в пандемичната обстановка.

Управителите на лечебните заведения се обединиха около идеята, че служебното правителство трябва да предприеме действия за подпомагане не само на бизнеса, но и на болниците, тъй като те търпят непосилни разходи, свързани с повишените цени на медицинските консумативи, електроенергията и природния газ. Заместник-кметът Енчо Енчев се ангажира да проведе разговор с министъра на здравеопазването и с Националното сдружение на общините в Република България, за да предложи болниците също да бъдат включени в пакет от мерки, аналогични с предвидените за намаляване тежестта върху българския бизнес и потребителите.

На срещата бяха обсъдени и варианти за продължаване на имунизационната кампания с цел повишаване информираността за ползата от ковид ваксините.

Припомняме, че днес с постановление на Министерския съвет бяха одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 19 300 000 лева, за да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X