https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Бабикян: Русе има уникални дадености, може да е богато селище

Бабикян: Русе има уникални дадености, може да е богато селище

 Арман Бабикян е експерт по маркетинг и политически ПР. Роден е на 15 януари 1967 г. във Варна.  Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ” в гр. София и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е „Радио мениджмънт“ в университета „Фредония“ в щата Ню Йорк, САЩ. Дълги години е работил като журналист в Българското национално радио и Радио „Свободна Европа”. Бил е програмен мениджър „Публицистика и новини“ на първото частно радио „Канал Ком” и програмен мениджър на Радио „Атлантик”. Част от “Отровното трио” и организатор на антиправителствените протести през 2020 година. Народен представител в 45-ото и 46-ото НС. Водач на листата на “Изправи се! Ние идваме” в 24-и МИР в София и на 19-МИР Русе.

Г-н Бабикян, трети парламентарни избори в рамките на година и трети различен водач на коалицията ви. Защо решихте да оглавите русенската листа?

Коалицията прецени, че резултатът ни на миналите избори не е достатъчно добър и се взе решение за смяна на водача. Лично аз реших да застана начело на листата, защото ужасно много неща ме свързват с Русе. Тук имам много приятели, много пъти съм бил тук и съм работил. Самият град има и културна, академична и индустриална интелигенция.

На първите избори заложихте на млад и местен човек, на вторите водач беше Татяна Дончева. Да разбирам, че те не са успели да съберат достатъчно брой гласове и вие сте човекът, който ще успее да обедини най-много хора?

Надявам се, не мога да съм сигурен. Зависи какво решат хората, а и ние как ще си свършим достатъчно добре работата. Не мога да обвинявам някого, но със сигурност цифрите показват, че не сме се справили достатъчно добре. В Русе има много будни хора, много хора, които не желаят досегашния начин на управление. Сигурен съм в това. Познавам русенци и знам, че не им харесва този модел.

Досега не сте имали депутат от Русе. Вярвате ли, че този път формулата ще пренареди така мандатите, че и вие да имате народен представител?

Хенри Майер е много шантава система. За мен е важно да получа по-голям брой гласове и ако вкараме мандат от Русе, мисля, че ще направим силно представителство на русенци. Ние бяхме най-малката парламентарна група в последните два парламента, но показахме най-висока ефективност. Затова съм спокоен за тази част от работата си.

“Мутри, вън” ви донесе не малко гласове. Липсата на слогана в името на коалицията ще влоши ли резултата ви?

“Мутри, вън” остана девиз на коалицията и ще го видите на плакатите ни, на билбордовете. “Мутри, вън” няма как да си тръгне, това е площадът за нас. Не се отказваме от този слоган. Ние сме две НПО-а в коалицията, ние от триото нямахме дори юридическо лице. Учредихме НПО, което кръстихме “Ние идваме” и беше нормално да бъде част от името на коалицията.

Повечето социологически агенции не ви дават шанс да влезете в следващия парламент.

Честно казано само две не ни дават този шанс, останалите четири ни дават. Аз като човек, който е работил тази професия гледам с насмешка на тези неща. Когато съм си работил нормалната работа, а не сегашната, малко преди и по време на избори отказвам да гледам социологически изследвания. Ще ви дам пример с нас. Когато една политическа сила има 4, 5 или 6%, при наличие на стохастична грешка от 2%, това означава, че ако видиш в таблицата за някого 4%, то той може да има 2 процента, но може и да е 6. Няма как да знаеш, защото допустимата грешка са си 2%, което може да бъде 50% или 1/3. Предпочитам да гледам нетния резултат, вместо процентите, които някой рисува на таблички и ги показва по телевизията. Това служи най-вече за реклама, за демотивиране и мотивиране на хората. По-важното е хората да следват желанието и предпочитанието си, отколкото да се облъчват от телевизията какво и кой е казал. Преди няколко години на местните избори в София на Мая Манолова даваха 16% разлика. Такава разлика в полза на Фандъкова даваха на екзитпола и в деня на изборите. Накрая разликата се оказа 3-4%, но това демотивира голяма част от софиянци, които не излязоха до урните, защото през целия ден облъчваха, че разликата е толкова голяма, че няма смисъл да се ходи. За такава мотивация става въпрос.

Сигурно ще получите обвинения, че не сте местен. Какви ще бъдат приоритетите ви в тази кампания?  Знаете ли какви са проблемите на града и достатъчно ли е, че имате приятели тук?

Не, никак не е достатъчно. Имам представа за проблемите на Русе, разбира се, няма да лъжа хората, че ще решим 200 проблема заедно. Има проблеми, над които съм се спрял и смятам, че трябва да получат приоритет. Ако кажа въздуха, няма да е новина, защото всички кандидати го казват. Не го прескачам, слагам го пред скоби и продължавам. Русе има уникални дадености за мен, които не са употребени. Този град може да е богат. През всички кампании говорим за икономика, базирана на знанието. Има всички необходими сегменти, които могат да създадат богато селище. Почти остарях, слушайки за пътя Велико Търново – Русе. Хората за периода, в който чакат това високоскоростно шосе, сигурно щяха да го построят шест пъти. Мисля, че може да се направи енергично и бързо.

Имаме река, което е най-евтиният транспорт, имаме железопътен възел, имаме общинско летище. Няма място в България, поне аз не мога да се сетя, където има летище, собственост на община. А тук е налично. Имаме и шосеен транспорт – имаме четири вида транспорт. Нужно е веднага да бъде развит интермодален терминал, от това се правят пари. На 70 километра от Русе имаме 4,5 милионен пазар. Каква част от икономиката и промишлеността на Русе е обърната към този пазар? Или се задоволяваме с нашия пазар от 100-200 хиляди души. 4,5 милиона пазар. Какъв вид маркетинг е това? Вие ако развивате сайта си, по този начин ли ще го направите? Аз се съмнявам. А защо се развива така икономиката на Русе? Има ли нормален човек, който може да ми обясни. Има и други дадености, освен културните наслагвания и гордостта на Русе. Имаме и техническа интелигенция, имаме университет, в който трябва да се налеят пари и грамотност, както и преподаватели, учени и лаборатории, които да произвеждат иновации и наука. След като има промишленост, трябва да има иновации, патенти. Това трябва да работи за икономиката. Затова говоря за икономика, базирана на знанието. Ако ровим картофи по цял ден, ще сме толкова богати… Ако произведем един малък чип, ще влязат 3 млрд. лв. Ние продължаваме да правим икономика от началото на 20-и век, а  трябва да правим икономиката от 21-и век, от поколението 4.0. Русе има транспортната даденост, има академичната и индустриалната дадености. Финансиране за стартъпи. При положение, че имаш пари, наука, икономика и евтин транспорт, ние сме затворили кръга. Тук наистина могат да живеят много състоятелни хора. Някой трябва да свърже тези четири точки и да им даде тласък.

Вие ли сте този човек и партията, които можете да ги свържете?

Аз съм готов да работя за това. В партията имаме достатъчно висококвалифицирани икономисти, които могат да работят в тази насока.

Голяма част от от кандидатите обвиняват централната власт, че не е обръщала внимание на Северна България и в частност на Русе.

Да, Борисов започна това. Затова започна да прави една магистрала, а другата после. Беше отишъл във Варна и ги беше заплашил, че ако не гласуват за ГЕРБ, ще останат провинция. Същото е валидно и за Русе. Какво пречеше да се направят три магистрали едновременно.

Липсата на пари?

Не е вярно. Защо слага тол такси? Пускаш италианците да правят едната, корейците другата, а третата я правиш ти. После се възстановяват парите от тол таксите. Никой ли не е чувал за този начин или Борисов е удивително неграмотен човек и не знае как да направи три магистрали? Те ще умрат внуците ми, докато направим магистралите в България. Извинявайте, но това е смешно. Още се борим за асфалт.

Виждаме в София отново, че се протестира, отново се затваря Орлов мост, но този път заради зелените сертификати. Изпитвате ли носталгия, липсват ли ви протестите?

От протестите има смисъл, когато има кауза. На големите протести миналата година предупредихме, че ако властта не чуе нас – хората, излезли за кауза, след нас ще дойдат бедните и гладните и тогава няма кой да ги спре. Смятаха, че е виц, но това го виждаме на живо.

За или против зелените сертификати сте?

С две ръце подкрепям.

Виждаме отново вътрешен сблъсък. Мая Манолова излезе срещу решението на министъра.

Мая Манолова се занимава с популизъм, което може да е наследство от бившата й партия. Не може да си против зелените сертификати. Това е документ. Все едно аз да съм срещу личната ви карта и да изляза на улицата срещу нея, защото не искате да се идентифицирате с личния си документ. Може да се изправиш срещу начина, по който е издадена заповедта на министър Кацаров, детайлите, тайминга и условията, предвидени в нея. Да се прецезира тази заповед, така че да е изпълнима. Но не може да се изправиш срещу зеления сертификат. Да се изправим и срещу шофьорските книжки и всеки ще шофира така, както иска.

Не беше ли точно този популизъм на Мая Манолова, който ви вкара в парламента?

Не, в парламента ни вкараха желанието на хората и тяхната надежда, че предстои и е нужна промяна. Иначе какво да правим в парламента? Ние не търсим препитание.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X