https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Първи дебат за Русе: Какво обещаха кандидатите за депутати

Първи дебат за Русе: Какво обещаха кандидатите за депутати

Моментното състояние и предложения за решения на проблемите в икономиката и социалната политика и мерките за достъпно здравеопазване бяха част от темите, върху които дискутираха кандидатите за народни представители

Това бяха част от темите, върху които дебатираха в студиото на БНТ представители на основните политически сили, които оглавяват листите на своите партии в Русе, съобщават от “Има такъв народ”.

Васил Георгиев – втори в листата на ПП “Има такъв народ”, Стефан Тафров – водач на листата на Коалиция “Демократична България – Обединение”, Траян Тотев – водач на ПП “ВМРО – Българско национално обединение”, Десислава Атанасова – водач на листата на Коалиция “ГЕРБ – СДС”, и Крум Зарков – водач на листата на Коалиция “БСП за България”, започнаха дискусията с излагане на позициите на своите партии за моментното състояние и решенията, които те предлагат за справяне с проблемите в икономиката и социалната политика.

Васил Георгиев – втори в листата на ПП “Има такъв народ” за Русе сподели, че за да се мисли за устойчиво икономическо развитие, в краткосрочен план приоритетно е регулирането на цените на електроенергията и суровините и мерките за преодоляване на Ковид кризата.

Той добави още, че трябва да бъдат компенсирани производствените предприятия заради високите цените на електроенергията. Бъдещото правителство, изградено на стабилно мнозинство, ще трябва да намери точната формула и компенсацията трябва да е не само за големите, но и за малките и средните бизнеси.

В средносрочен план, приоритет за „Има такъв народ“ е да бъде развита цялостната инфраструктура, защото икономиката има нужда от свързаност.

А в по-дългосрочен план, но от изключително важно значение, според представителят на „Има такъв народ“, е изграждането на газовата връзка между България и Гърция, което ще даде възможност за диверсификация на природния газ.

Стефан Тафров – водач на листата на Коалиция “Демократична България – Обединение” за Русе, също посочи здравната криза и икономическите последици от нея за приоритет, както и сподели позицията на представителя на „Има такъв народ“, че връзката с Гърция е единствения начин България да купува по евтин азерски газ. Той добави още съдебната реформа, намаляването на корупцията и кражбите и не вдигането на данъците.

Траян Тотев – от ПП “ВМРО акцентира върху спирането на износа на електроенергия за чужбина, облагането на свръхпечалбата и предоговарянето на зелената сделка.

Десислава Атанасова от Коалицията „Герб-СДС“ заяви, че ГЕРБ е оставила страната в стабилно икономическо състояние след края на третия си мандат и за тях решенията за проблемите в икономиката и социалната политика ще са осигуряване на сигурност за българските граждани и предвидимост за бизнеса.

Според Крум Зарков и БСП, Ковид кризата е допълнителен удар върху една много порочна система. В Русе и преди Ковид, 20% от хората са живели под прага на бедността.

Представителят на БСП допълни, че е необходима промяна на цялата философия на българската икономика и тя да се превърне в модерна и с висока добавена стойност.

Като коментар на твърдението на Атанасова за стабилното икономическото състояние на страната след управлението на ГЕРБ, Васил Георгиев от „Има такъв народ“ каза, че предвидимост и стабилност в икономиката, особено в макроикономиката, е за много повече от шест месеца, пише Дунав мост. Ако ГЕРБ са оставили страната в стабилно състояние, няма да има непредвидени кризи поне за период от една, две години. И преди Ковид, българската икономика не е била в добро състояние

На въпроса към всички, дали ще лобират за оставането на част от таксите за „Дунав мост“ в Община Русе, представителят на „Има такъв народ“ увери, че ако бъде избран, ще работи за това. Той сподели още, че партия „Има такъв народ“ предвиждат законопроект, в който част от корпоративните данъци и подоходното облагане да остава в общините. Това ще даде възможност общините по-добре да структурират бюджетите си и да управляват икономиката си. Финансовата децентрализация също е важна стъпка в тази посока.

Интермодален транспорт, изграждането на големи логистични центрове и превръщането на Русе в транспортен хъб и сериозна икономическа зона в Северна България – това добави още Васил Георгиев – втори в листата на ПП “Има такъв народ”, представяйки визията си за развитието на града.

По темата за здравеопазването, Георгиев сподели, че партия „Има такъв народ“ има предложение за падане на монопола на здравно осигурителната каса, а в програмата на партията е записано осигуряването на шест медицински хеликоптера.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X