https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария спря преноса на газ до няколко страни заради взрив на газопровод

България спря преноса на газ до няколко страни заради взрив на газопровод

“Булгартрансгаз” има готовност да започне ремонт след приключване на следствените действия
Газопровод се взриви край село Ветрино, община Провадия. Аварията е станала около 03.00 ч. в нощта срещу понеделник. Инцидентът спря транзита на природен газ към Румъния, Сърбия и Унгария.

Според собственика на съоръжението – „Булгартрансгаз“ ЕАД, щетите са само материални. По първоначална информация няма данни за пострадали хора.

А захранването със синьо гориво към вътрешната мрежа на страната не е било прекъсвано. Хората в село Ветрино споделиха, че са чули силен тътен, причинен от спукването на тръбите.

Според изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” ЕАД – Владимир Малинов, няма опасност за населението.

От дружеството увериха, че има готовност да започне ремонт на авариралия газопровод след приключване на следствените действия. Малинов коментира още, че на място вече са докарани две тръби, в готовност са два багера и две ремонтни групи, очакват се още два багера.

При първоначалния оглед е установено, че в засегнатия участък са разкъсани две тръби. Този газопровод е строен в периода 1986-1988 година.

Към настоящия момент газоподаването за България е напълно осигурено и няма никакви смущения, каза още Малинов.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, който бе на мястото на инцидента, коментира, че няма видими следи от горене, което предполага, че газът е изтекъл в атмосферата. По думите му огледът ще продължи толкова, колкото прецени следственият екип на място. В момента се работи с вещи лица, специалисти в областта на металите и съдовете, работещи под високо налягане, на място има и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, каза Конов.

„Тази нощ в 03.03 ч. системата за автоматична защита на газопровода се е задействала в следствие на намаляване на налягането. Към 03.15 ч. спряхме газоподаването за Румъния и в 07.00 ч. по направлението Сърбия-Унгария. Става въпрос за стар газопровод, строен в периода 1986-1988 г.”, обясни той.

От Районната прокуратура във Варна съобщиха, че в момента тече разследване на инцидента. Извършват се и разпити. „Булгартрансгаз“ ЕАД също ще направи собствена експертиза, за да види причините за аварията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X