https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЗоран Заев хвърли оставка след изборния провал

Зоран Заев хвърли оставка след изборния провал

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове.

На пресконференция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори, тъй като законът позволява управляващата коалиция да издигне нов кандидат, който да направи опит да сформира правителство.

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Скопие, Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА, съобщава БНР. Опозиционният кандидат за кмет на Скопие Даниела Арсовска спечели втория кръг на изборите с близо 56% от гласовете, съобщи централната избирателна комисия след преброяване на 60 на сто от бюлетините, предава bTV.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на “Северна” към името на република Македония. Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз. Северна Македония стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство, припомня Ройтерс, цитиран от БНР.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X