https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНА ЖИВО: Здравният министър и представители на пациентски организации призоваха за ваксинация

НА ЖИВО: Здравният министър и представители на пациентски организации призоваха за ваксинация

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заедно с представители на национално представителни пациентски организации дават брифинг с общ призив към ваксинация. Кацаров заяви, че ситуацията е критична и е нужно общо действие, нужна е обща мобилизация.

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ заяви, че около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма. Тя призова – пазете се, за да пазим нас.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз уточни, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят “на входа на инфекцията”. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, каза още той. Трябва да убедим всички в правотата на предпазване от заболяването, допълни д-р Шарков и призова също за ваксинация.

Проф. Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Призова за разяснителна кампания, което е единственият начин да се работи срещу страха.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че на фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт. Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години, каза д-р Маджаров.

310 души са починали с COVID-19 през последното денонощие. Това е най-голямата смъртност за ден, отчетена от началото на пандемията у нас. 6007 са новозаразените или това са 12% от направените близо 50 000 теста.

Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната. В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X